2022, december 1.
5 C
Budapest
-10.2 C
Moszkva

Erdogan: Törökország célja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja legyen

Törökország célja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagja legyen – mondta Recep Tayyip Erdogan elnök a Szamarkandból hazatérő repülőn adott interjúban.

“Természetesen nem vagyunk tagjai a Sanghaji Ötöknek. Különleges vendégként vagyunk itt (Szamarkandban – a szerk.) a házigazda ország, Üzbegisztán meghívására. <…> Most a következő folyamat egy újabb lépés a munka legfejlettebb szakaszához. Ez a lépés valószínűleg az indiai tárgyalásokon kerül majd napirendre egy magasabb szinten” – mondta az államfő. (Indiában lesz a következő csúcstalálkozó – a szerk.)

Véleménye szerint más dolog tagnak lenni vagy nem tagnak lenni, és Törökországnak az SCO-hoz való csatlakozása teljesen más helyzetbe hozza a tagállamokkal való kapcsolatait.

Arra a kérdésre, hogy a török vezetőnek eszébe jutott-e a szervezet tagjává válás lehetősége, Erdogan igennel válaszolt.

“Természetesen. Ez a cél” – magyarázta.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet egy 2001-ben alapított nemzetközi szervezet. Tagjai közé tartozik Oroszország, India, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán. A megfigyelő országok közé tartozik Afganisztán, Belarusz, Irán és Mongólia, a partnerországok közé pedig Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország.

Az idei csúcstalálkozót szeptember 15-én és 16-án tartották Szamarkandban. A konferencia végén a résztvevő országok vezetői aláírták a szamarkandi nyilatkozatot, amely a legfontosabb regionális és globális kérdésekkel kapcsolatos álláspontokat rögzíti.

Emellett Savkat Mirzijojev üzbég elnök bejelentette, hogy megkezdődnek a belarusz tagság megszerzésére irányuló eljárások. Irán a maga részéről aláírta az SCO-hoz való csatlakozásról szóló kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat az ország előtt, hogy csatlakozzon a szövetséghez.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...