2024, február 24.
11.1 C
Budapest
0.2 C
Moszkva

Erdogan: Törökország célja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagja legyen

Törökország célja, hogy a Sanghaji Együttműködési Szervezet (SCO) tagja legyen – mondta Recep Tayyip Erdogan elnök a Szamarkandból hazatérő repülőn adott interjúban.

“Természetesen nem vagyunk tagjai a Sanghaji Ötöknek. Különleges vendégként vagyunk itt (Szamarkandban – a szerk.) a házigazda ország, Üzbegisztán meghívására. <…> Most a következő folyamat egy újabb lépés a munka legfejlettebb szakaszához. Ez a lépés valószínűleg az indiai tárgyalásokon kerül majd napirendre egy magasabb szinten” – mondta az államfő. (Indiában lesz a következő csúcstalálkozó – a szerk.)

Véleménye szerint más dolog tagnak lenni vagy nem tagnak lenni, és Törökországnak az SCO-hoz való csatlakozása teljesen más helyzetbe hozza a tagállamokkal való kapcsolatait.

Arra a kérdésre, hogy a török vezetőnek eszébe jutott-e a szervezet tagjává válás lehetősége, Erdogan igennel válaszolt.

“Természetesen. Ez a cél” – magyarázta.

A Sanghaji Együttműködési Szervezet egy 2001-ben alapított nemzetközi szervezet. Tagjai közé tartozik Oroszország, India, Kazahsztán, Kína, Kirgizisztán, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán. A megfigyelő országok közé tartozik Afganisztán, Belarusz, Irán és Mongólia, a partnerországok közé pedig Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország.

Az idei csúcstalálkozót szeptember 15-én és 16-án tartották Szamarkandban. A konferencia végén a résztvevő országok vezetői aláírták a szamarkandi nyilatkozatot, amely a legfontosabb regionális és globális kérdésekkel kapcsolatos álláspontokat rögzíti.

Emellett Savkat Mirzijojev üzbég elnök bejelentette, hogy megkezdődnek a belarusz tagság megszerzésére irányuló eljárások. Irán a maga részéről aláírta az SCO-hoz való csatlakozásról szóló kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amely megnyitotta az utat az ország előtt, hogy csatlakozzon a szövetséghez.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Bloomberg: Magyarország blokkolta, hogy az EU közös nyilatkozatot adjon ki Ukrajnáról

Magyarország megakadályozta, hogy az Európai Unió tagállamai közös nyilatkozatot írjanak alá az ukrajnai orosz különleges hadművelet megindítása óta eltelt két év alkalmából - írja...

Felmérés: a franciák többsége nem akarja Ukrajnát az Európai Unióba

Ukrajna uniós csatlakozásának kilátása szinte egyöntetűen megosztja a francia társadalmat - derült ki a CSA kutatóintézet új felméréséből. A pénteken közzétett közvélemény-kutatási eredmények szerint...

Legalább 15 ezer ukrán menekült lett hajléktalan az Egyesült Királyságban, mert a támogatók kidobták őket

A brit kormány pénteken közzétett jelentése szerint legalább 15 000 ukrán menekült kért hajléktalansági támogatást, miután megromlott vagy véget ért a kapcsolatuk brit támogatóikkal. Január...
spot_img

Videó