2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

Irán aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezet tagságáról szóló memorandumot

Irán aláírta a Sanghaji Együttműködési Szervezetben (SCO) vállalt kötelezettségekről szóló memorandumot, amely megnyitja az utat az ország tagságához a szervezetben – közölte a RIA Novosztyval az üzbég külügyminisztérium szóvivője.

Szamarkandban ma megkezdődött a kétnapos SCO-csúcstalálkozó.

“A mai napon aláírták az Iránnak az SCO-val szembeni kötelezettségvállalásairól szóló memorandumot. Ez megnyitja az utat az ország előtt, hogy az SCO teljes jogú tagjává váljon” – mondta a szóvivő.

A dokumentumot Hoszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter és Csang Ming, az SCO főtitkára írta alá. Az iszlám köztársaság csatlakozási eljárása egy 2021 szeptemberében Dusanbéban tartott csúcstalálkozón kezdődött.

Irán már a következő, 2023-as indiai csúcstalálkozón teljes jogú tagként vehet részt.

A csúcstalálkozó előestéjén Egyiptom és Katar egyetértési nyilatkozatot írt alá arról, hogy párbeszédpartnerek lesznek.

Az SCO egy 2001-ben létrehozott nemzetközi szervezet. Tagjai Kína, India, Kazahsztán, Kirgizisztán, Oroszország, Tádzsikisztán, Pakisztán és Üzbegisztán. A megfigyelő országok Afganisztán, Belarusz, Irán és Mongólia; a partnerországok Örményország, Azerbajdzsán, Kambodzsa, Nepál, Srí Lanka és Törökország.

A 2021. szeptemberi dusanbei csúcstalálkozón kezdeményezték a párbeszédpartneri státusz megadásának eljárását Egyiptom, Katar és Szaúd-Arábia számára. Idén Belarusz hivatalosan is kérte, hogy teljes jogú tagként csatlakozhasson az SCO-hoz.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...