2023, szeptember 21.
24 C
Budapest
19.8 C
Moszkva

Business Insider: a török Bayraktar drónok eltűntek az ukrán égboltról

A török Bayraktar drónokat csodafegyverként hirdették, és a kijevi tisztviselők szerint előnyhöz juttatják őket Oroszországgal szemben – egy évvel később azonban már csak néhány megmaradt egységet használnak, de azt is a harctértől távol, és inkább felderítésre, mint támadásra – mondta a Business Insidernek egy Pentagonhoz kapcsolódó  agytröszt elemzője.

Ukrajna több tucat Bayraktar TB2 drónt vásárolt, és a tűzszüneti megállapodást megsértve legalább egyszer csapást mért velük Donbasszra, még az Oroszországgal zajló konfliktus tavaly februári kezdete előtt. Kijev azt is állítja, hogy az elmúlt évben további, meg nem határozott számú drónt kapott, annak ellenére, hogy Törökország hivatalosan semlegesnek vallja magát.

A konfliktus első hónapjaiban Kijev rutinszerűen állította, hogy sikeres csapásokat hajtott végre a TB2-esekkel, de júliusra a Bayraktarok “szinte használhatatlanná váltak”, és Kijev “ritka különleges műveletekre” tartogatta őket – mondták akkoriban ukrán pilóták a Foreign Policy című lapnak nyilatkozva.

Az orosz erők “több mint 100 Bayraktar drónt” semmisítettek meg Ukrajnában, állította áprilisban Andrej Demin altábornagy, a légierő főparancsnok-helyettese.

Mostanra az “egykor nagyra becsült drónok ukrán flottáját szinte teljes egészében lelőtték” – írta vasárnap a Business Insider a Center for Naval Analyses pilóta nélküli és robotizált katonai rendszerek szakértőjére, Samuel Bendettre hivatkozva.

“Viszonylag lassú és alacsonyan repülő UAV-ként számos jól szervezett légvédelmi rendszer célpontjává válhatnak” – mondta Bendett, hozzátéve, hogy “amint az orosz hadsereg összeszedte magát, számos TB2-est le tudott lőni”.

A Bayraktar TB2 a török Baykar Makina cég konstrukciója, amely darabonként körülbelül 2 millió dollárba kerül. Ankara 2020 óta reklámozza a drónokat, amikor állítólag segítettek Azerbajdzsánnak a 2020-as hegyi-karabahi konfliktus győzelmében. A török csapatok Szíriában és Líbiában is bevetették őket.

Az ukrán védelmi vállalatok szövetségének vezetője tavaly az orosz telefonos átverőmestereknek elismerte, hogy “a Bayraktarban több PR és korrupció volt, mint harci tevékenység”, és azt állította, hogy “egy héten belül mindet lelőtték”.

A hónap elején egy újabb Bayraktar TB2 semmisült meg, miután állítólag az ukrán főváros felett elszabadult, és egy videófelvételen látható, hogy a drónt egy vállról indított rakétával lőtték le.

Míg az ukránbarát “nyílt forrású hírszerzési” jelentések kezdetben azt állították, hogy egy orosz Corsair volt, az ukrán hadsereg később elismerte, hogy saját drónjukat kellett megsemmisíteniük, miután a kezelőknek nem sikerült visszanyerniük az irányítást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Németország nem ért egyet Ukrajna javaslatával az ENSZ BT reformjára

Németország nem ért egyet az ENSZ Biztonsági Tanácsának reformjára vonatkozó ukrán javaslatokkal, amelyek között szerepel Oroszország vétójogának megvonása - mondta Annalena Baerbock külügyminiszter. Volodimir Zelenszkij...

Lengyelország figyelmeztette az ukrán oligarchákat

A lengyel védelmi miniszter az ukrán oligarchákat okolta a gabonaszállítások körüli jelenlegi vitáért, és azt mondta, nem engedhető meg, hogy Kijev a lengyel piacon...

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...
spot_img

Videó