2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Az ukrán légierő elismerte, hogy saját drónjukat lőtték le Kijev felett

Az ukrán légierő csütörtök este elismerte, hogy a Kijev felett korábban megsemmisített drón a sajátjuk volt, amely felett valahogy elvesztették az irányítást. A közösségi médiában már tegnap arról lehetett olvasni, hogy egy török gyártmányú drónt lőttek le.

“Mivel az UAV ellenőrizetlen jelenléte a főváros feletti égbolton nemkívánatos következményekhez vezethetett volna, úgy döntöttek, hogy bevetik a mobil rakétacsapatokat. Ez sajnálatos, de ilyen a technológiával, ilyen dolgok előfordulnak” – áll a hadsereg ukrán médiához eljuttatott közleményében.

A beismerés néhány órával azután történt, hogy a közösségi médiában körbejárt egy videó, amelyen látható, amint a drónt egy vállról indított rakéta lelövi.

A 30 másodperces videó azt mutatja, ahogy a drón lassan elrepül Kijev felett, miközben a háttérben kézifegyverek tüze hallatszik, mígnem eltalálja egy rakéta, és a bámészkodók éljenzése közepette lezuhan.

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko elmondta, hogy a drón a Pecserszkij kerületben zuhant le és tüzet okozott, de senki sem sérült meg.

Az ukránbarát “nyílt forrású hírszerzési” beszámolók gyorsan azt állították, hogy az UAV egy orosz “Korsair” volt. Miután azonban több nyugati hírügynökség – köztük a Bild című német bulvárlap – másról számolt be, az ukrán hadsereg beismerő nyilatkozatot tett.

A Bayraktar TB2 a török Baykar Makina cég konstrukciója. A 2020-as hegyi-karabahi konfliktusban kiterjedt szolgálatot teljesített Azerbajdzsánnál, ami állítólag meggyőzte Kijevet, hogy rendeljen egy tucatot. Tavaly több példányt is vásároltak, néhányat az USA-tól és az EU-tól jótékonysági adományként összegyűjtött pénzből. A drónok azonban hamar áldozatul estek az orosz légvédelemnek, és azóta nagyrészt eltűntek a frontvonalakról.

Hogy az ukrán légierő pontosan hogyan “vesztette el az irányítást” egy TB2-es felett Kijev felett, az tisztázatlan maradt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó