2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Borell szomorú, amiért Lavrov sokkal népszerűbb nála 😢

Josep Borrell, az EU külügyi vezetője arra panaszkodott, hogy kevésbé népszerű a nyugati médiában, mint Szergej Lavrov orosz külügyminiszter. Arra reagált, hogy a Politico című lap azt írta, hogy Borell afrikai útja senkit sem érdekel, míg Lavrov körútja hatalmas médiavisszhanggal járt.

A Cadena SER spanyol rádióállomásnak adott keddi interjújában Borrell kitért az orosz külügyminiszter közelmúltbeli egyiptomi, kongói, etiópiai és ugandai körútjára, és azt mondta: “Lavrov Afrikába megy, és megpróbálja meggyőzni az afrikaiakat, hogy a szankciók a felelősek mindazért, ami történik… és az egész nyugati média ezt ismételgeti”.

“Azért megyek Afrikába, hogy az ellenkezőjét mondjam, hogy a szankcióknak semmi közük hozzá, és ezt senki sem hozza le” – panaszolta.

Az EU külügyi vezetője azzal magyarázta a Lavrovra irányuló figyelmet, hogy: “Van egy bizonyos tendencia, hogy az ellenségre, az ellenfélre hallgatunk”.

“A hazugságok gyorsabban terjednek, mint az igazság”, és emiatt Brüsszelnek “meg kell dupláznia” erőfeszítéseit, hogy elmagyarázza álláspontját a nyilvánosságnak – zárta szavait.

A Politico című amerikai hírmagazin hétfői cikkében közölte a diplomaták afrikai útjai közötti összehasonlítást, mondván, hogy az afrikai közönségért folytatott verseny az uniós és az orosz diplomata között “egyoldalú” Lavrov javára.

Egy véleménycikket, amely az USA és az EU szerepét magyarázta az afrikai élelmiszerválságban, és amelyet az orosz külügyminiszter a kontinenst érintő körútja előtt írt, számos helyi médium átvette, és több ezren osztották meg a Facebookon – mutatott rá a lap.

“Ugyanebben az időszakban Josep Borrell… a Meta tulajdonában lévő közösségi médiaelemző eszköz, a CrowdTangle adatai alapján gyakorlatilag szellemként jelent meg az interneten. A Facebookon mindössze egyetlen említést kapott Afrikáról, szemben Lavrov szökőárszerű terjedésével” – írta a Politico.

A lap szerint ez a helyzet “rávilágít arra, amit az EU politikai köreiben sokan évek óta tudnak, de kevesen hajlandóak nyilvánosan elismerni”.

A Moszkvával vívott információs csatában Brüsszel “továbbra is alulmaradt, alulfegyverzett és alulfinanszírozott a Kreml kifinomult játékszabályzata ellen” – állapította meg a cikk.

A múlt héten Ukrajna, Oroszország, az ENSZ és Törökország megállapodást írt alá az ukrán kikötőkből származó gabonaexport feloldásáról. Emellett Oroszország és az ENSZ memorandumot írt alá, amely az ENSZ részvételét jelenti az orosz gabona és műtrágya világpiacra történő kivitelére vonatkozó korlátozások feloldásában.

Borrell üdvözölte a megállapodást, mondván, hogy az “lehetőséget kínál arra, hogy elkezdjük megfordítani ezt a negatív irányt”, amelyet Oroszország ukrajnai katonai művelete szabott meg, és amely “emberek millióinak élelmezésbiztonságát veszélyeztette”.

Oroszország visszautasította a nyugati állításokat, miszerint az ukrajnai fekete-tengeri kikötőkből származó gabonaexport blokkolása miatt a világ élelmiszerválság szélére került.

Lavrov az egyiptomi fővárosban, Kairóban vasárnap tartott beszédében azt mondta, hogy a probléma valódi oka az Egyesült Államok, az EU és szövetségeseik által Moszkvával szemben bevezetett “törvénytelen” korlátozások, amelyek “megakadályozták az orosz gabonával [élelmiszerrel és műtrágyával] végzett műveleteket, beleértve a biztosítást, beleértve hajóink külföldi kikötőkbe való beengedését és külföldi hajók orosz kikötőkbe való belépését”.

Oroszország nem kéri az összes szankció feloldását, de “nyugati kollégáinknak… el kellene hárítaniuk azokat az akadályokat, amelyeket ők maguk hoztak létre” – hangsúlyozta a külügyminiszter.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...