2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Kreml: Oroszország és Törökország “katonai-technikai együttműködésről” is tárgyal

A katonai-technikai együttműködés is lesz a napirenden, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök és török kollégája, Recep Tayyip Erdogan Szocsiban találkozik. Ezt válaszolta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, amikor Erdogan azon kijelentésével kapcsolatban kérdezték, hogy Moszkva szemet vetett a török Bayraktar harci drónokra, amelyeket jelenleg Ukrajnának szállítanak.

Több török hírügynökség kedden arról számolt be, hogy Erdogan elmondta pártja vezetőségének, hogy Putyin érdeklődik a török katonai drónipar iránt. Az orosz vezető állítólag a július 19-i teheráni találkozón felvetette a Baykar Makina, a Bayraktar gyártójával való együttműködés témáját. Erről kérdezve Peszkov nem szolgált konkrétumokkal.

“A két ország közötti katonai-technikai együttműködés folyamatosan napirenden van” – mondta a Kreml szóvivője újságíróknak. “Maga a tény, hogy az együttműködésünk egy ilyen érzékeny területen fejlődik, azt jelzi, hogy általában véve kapcsolataink egész sora nagyon magas szinten van”.

Erdogan a tervek szerint augusztus 5-én találkozik Putyinnal Szocsiban. Bár a Fekete-tengeren keresztül történő gabonaexportról szóló július 22-i megállapodás végrehajtása várhatóan uralni fogja a napirendet, most már valószínűnek tűnik, hogy a drónok témája is szóba kerül.

A drónok iránti orosz érdeklődésről szóló hírek nagy port kavartak, mivel a Baykar elsősorban Ukrajnának szállítja a Bayraktarokat. Kijev február előtt egy tucat TB2-es csapásmérő drónt vásárolt, és azóta további 50 darabot vett át az ukrán védelmi minisztérium szerint.

Ankara 2020 óta reklámozza a Baykar drónjait, amikor állítólag azok segítették Azerbajdzsán győzelmét a 2020-as hegyi-karabahi háborúban. A török csapatok Szíriában és Líbiában is bevetették őket. A “csodafegyverek” hírneve némileg csorbát szenvedett Ukrajnában, ahol gyengén teljesítettek az orosz légvédelemmel szemben. Kijev állítólag már csak “különleges küldetésekre” tartja fenn őket.

A Baykar vezérigazgatója, Haluk Bayraktar azonban hivatalosan is kijelentette, hogy cége “soha” nem adna el drónokat Oroszországnak.

“Törökország és Ukrajna között stratégiai kapcsolat van, különösen a repülés és az űrkutatás területén” – mondta a CNN-nek éppen a múlt héten.

“Törökország fegyveres dróntechnológiával támogatja Ukrajnát. Mi nem továbbítottunk vagy szállítottunk semmit Oroszországnak”.

Bár Oroszországnak saját drónprogramja van, az USA azzal vádolta Moszkvát, hogy “több száz” csapásmérő drónt akar vásárolni Irántól. Teherán tagadta az állítást.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...