2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Lavrov: Oroszország nem kéri a szankciók feloldását

Moszkva nem kéri a szankciók feloldását, de sürgeti a nyugati államokat, hogy oldják meg az általuk okozott problémákat a globális élelmiszerpiacon – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter vasárnap.

“Nem kérjük a szankciók feloldását – ezek olyan problémák, amelyek külön kezelést érdemelnek. Mi most egyszerűen csak a gazdaságunkat fogjuk fejleszteni úgy, hogy megbízható partnerekre számítunk, nem pedig azokra, akik ismét bebizonyították teljes alkalmatlanságukat…”

“Ami az élelmiszereket illeti, nyugati kollégáinknak… el kellene hárítaniuk az akadályokat, amelyeket ők maguk teremtettek” – mondta a diplomata, miután Egyiptomban tárgyalt egyiptomi kollégájával, Számeh Sukrival.

Megjegyezte, hogy Moszkva nem egyezett volna bele az ukrán gabonaexportot feloldó pénteki megállapodásba, ha nem oldották volna meg az orosz export felszabadításának kérdését. Moszkva most arra számít, hogy az ENSZ betartja ígéretét, és segít az orosz gabonaszállítmányokat hátráltató korlátozások megszüntetésében.

“Azok a törvénytelen korlátozások, amelyeket bevezettek… megakadályozták az orosz gabonával kapcsolatos műveleteket, beleértve a biztosítást, beleértve hajóink külföldi kikötőkbe való beengedését és a külföldi hajók orosz kikötőkbe való belépését” – mondta Szergej Lavrov.

“Az ENSZ-főtitkár kezdeményezésére Isztambulban aláírt megállapodások után önként jelentkezett, hogy törekszik ezeknek az illegitim korlátozásoknak a megszüntetésére. Számítsunk rá, hogy sikerrel jár” – tette hozzá a külügyminiszter.

Lavrov nemrég azzal vádolta a Nyugatot, hogy szándékosan “elhallgatja” az Ukrajnával kapcsolatos szankcióknak az orosz exportra gyakorolt hatását.

Egy múlt havi sajtótájékoztatón azt mondta: “Probléma van az orosz gabonaexporttal. Bár a Nyugat hangosan emlékeztet mindenkit arra, hogy a gabonára nem vonatkoznak a szankciók, valamiért szemérmesen hallgatnak arról, hogy az orosz gabonát szállító hajókra viszont vonatkoznak a szankciók. Az európai kikötőkben nem fogadják el őket, nincsenek biztosítva, és összességében minden logisztikai és pénzügyi kérdés, amely a világpiacra történő gabonaszállítással kapcsolatos, nyugati kollégáink szankciói alatt áll”.

Ukrajna, Oroszország, az ENSZ és Törökország képviselői pénteken írták alá azt a megállapodást, amely feloldja a gabona, az élelmiszerek és a műtrágya ukrán kikötőkből történő exportjának blokkolását. A megállapodás mellett Oroszország és az ENSZ egy olyan memorandumot is aláírt, amely az ENSZ részvételét feltételezi az orosz gabona és műtrágya világpiacokra irányuló exportjára vonatkozó korlátozások feloldásában.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...