2022, december 1.
2.8 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

9 ország jelezte, hogy támogatja az ukrán NATO-tagságot, itt a lista

Kilenc NATO-ország elnöke vasárnap összeült, hogy kifejezze támogatását Ukrajna tagsági kérelmének, és egyben felszólítsa a szövetségeseket, hogy “jelentősen növeljék” a Kijevnek nyújtott katonai támogatásukat.

A nyilatkozatra két nappal azután került sor, hogy Volodimri Zelenszkij ukrán elnök bejelentette országa szándékát, hogy gyorsított eljárásban kéri a NATO-tagságot.

“Határozottan kiállunk a 2008-as bukaresti NATO-csúcstalálkozó Ukrajna jövőbeli tagságára vonatkozó döntése mellett” – fogalmazott Csehország, Észtország, Lettország, Litvánia, Észak-Macedónia, Montenegró, Lengyelország, Románia és Szlovákia elnöke.

A bukaresti csúcstalálkozón a szövetség tagjai üdvözölték Ukrajna és Grúzia “NATO-tagsági törekvéseit”, de nem adtak időkeretet ezen országok csatlakozására.

“Támogatjuk Ukrajnát az orosz invázióval szembeni védekezésben, követeljük Oroszországtól, hogy azonnal vonuljon ki az összes megszállt területről, és arra ösztönözzük valamennyi szövetségest, hogy jelentősen növelje az Ukrajnának nyújtott katonai segélyt” – áll a nyilatkozatban.

Négy volt ukrán régió  Oroszországi Föderációhoz való csatolására utalva a vezetők kijelentették, hogy “soha” nem fogják elismerni “az ukrán területek elcsatolására irányuló orosz kísérleteket”.

Közben Jens Stoltenberg NATO-főtitkár Zelenszkij NATO-pályázatát kommentálva hangsúlyozta, hogy “minden tagságról szóló döntést mind a harminc tag konszenzusával kell meghozni”. Hangsúlyozva, hogy a NATO “nyitott ajtók politikáját”, Stoltenberg azt mondta, hogy jelenleg a blokk legfőbb prioritása “Ukrajna támogatása”, mind katonailag, mind pénzügyileg. Úgy véli, hogy ez a “legjobb válasz” Oroszország fellépésére is.

Stoltenberg megjegyzései egybecsengtek a Fehér Ház korábban tett nyilatkozatával. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó pénteken azt állította, hogy a legjobb módja most az, ha “gyakorlati” támogatást nyújtanak Ukrajnának, míg “a brüsszeli folyamatot egy másik időpontban kell folytatni”.

Olha Sztefaniscsina ukrán miniszterelnök-helyettes eközben vasárnap elárulta, hogy Kijev NATO-kérelme “már úton van Brüsszel felé”.

Zelenszkij bejelentése a NATO-tagsági pályázatról ugyanazon a napon történt, amikor Vlagyimir Putyin orosz elnök aláírta a két Donbassz köztársaság, valamint Herszon és Zaporozsje régiók Oroszországhoz való csatlakozásáról szóló szerződéseket. Moszkva, amely a NATO bővítését közvetlen fenyegetésnek tekinti nemzeti érdekeire nézve, és katonai offenzívájának egyik okaként Ukrajna lehetséges szövetségi tagságát említette.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...