2023, február 9.
-1.1 C
Budapest
-1.8 C
Moszkva

Blinken: Kijev biztosított minket, hogy nem használja az amerikai rakétákat oroszországi célpontok ellen

Közölte, hogy Kijev és Washington között "erős bizalmi kötelék van"

Kijev biztosítékokat adott Washingtonnak arra vonatkozóan, hogy az Egyesült Államok által szállított rakétafegyvereket nem fogják orosz területen belüli célpontok támadására használni – közölte szerdán Antony Blinken amerikai külügyminiszter.

A Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral folytatott megbeszélése után újságíróknak nyilatkozva Blinkent a HIMARS rakétarendszerekről kérdezték, amelyek a legújabb csúcstechnológiás fegyverek, amelyeket az USA Ukrajnának szállít.

“Az ukránok biztosítottak minket arról, hogy nem fogják ezeket a rendszereket orosz területen lévő célpontok ellen használni” – mondta Blinken, majd hozzátette: “Ukrajna és az Egyesült Államok, valamint szövetségeseink és partnereink között erős bizalmi kötelék van”.

Elutasította Moszkva figyelmeztetéseit és aggodalmait is, miszerint a Washington által Kijevnek szállított fegyverek a konfliktus további eszkalálódását kockáztatják.

“A legjobb módja az eszkaláció elkerülésének az, ha Oroszország abbahagyja az agressziót és az általa kirobbantott háborút” – mondta Blinken, azzal érvelve, hogy ha Moszkva úgy döntene, “holnap vége lehetne”, de ehelyett valószínűleg “sok hónapig” fog még tartani.

Joe Biden amerikai elnök szerda délután jelentette be hivatalosan a HIMARS-rendszerek Ukrajnába küldését, további katonai felszerelésekkel együtt, mintegy 700 millió dollár értékben.

Colin Kahl védelmi miniszterhelyettes szerint a bejelentésig a hordozórakétákat “előzetesen elhelyezték” Európában, és az első, négy darabból álló tételt ezen a héten adják át – bár a használatukhoz az ukrán csapatok kiképzése három hetet vehet igénybe.

A HIMARS mintegy 30 kilométeres hatótávolságú rakéta-sorozatvető, de akár 300 kilométeres hatótávolságú taktikai ballisztikus rakétákat is bevethetnek vele. Oroszország ez utóbbi lehetőség miatt aggodalmát fejezte ki az Egyesült Államoknak.

Maga Biden, az ENSZ megbízottja, Linda Thomas-Greenfield és most Blinken is ragaszkodott ahhoz, hogy Kijev nem kapja meg a nagy hatótávolságú rakétákat. Blinken azonban elsőként említett erre vonatkozó ukrán ígéreteket.

Oroszország nem bízhat Volodimir Zelenszkij ukrán elnökben és kormányában, hogy az eddigi előéletükre való tekintettel betartják a szavukat ebben a kérdésben – mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerdán korábban.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Foreign Policy: Ukrajna a következő 10 napban hatalmas orosz invázióra számít

Moszkva több százezer katonát összpontosított az ország keleti részén, brutális taktikával és emberhadjáratokkal igyekszik megtörni az ukrán fegyveres erők védelmét - írja a Foreign...

Amerikai képviselő: az USA fejezze be az ukrán hadsereg finanszírozását

Az Egyesült Államoknak fel kell hagynia azzal, hogy dollármilliárdokat küldjön Ukrajna hadseregének megerősítésére - jelentette ki Matt Gaetz republikánus képviselő hétfőn a képviselőházban tartott...

Videó: leégett az Ukrajnának drónokat szállító amerikai katonai gyár Lettországban

Nagy erejű tűz ütött ki az amerikai Edge Autonomy katonai drónokat gyártó vállalat üzemében a Riga melletti Marupe-ban. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy...