2022, december 9.
4.3 C
Budapest
-3.7 C
Moszkva

Berlin: nem lehet olyan békemegállapodás, amely területeket ad Oroszországnak

A Nyugatnak nem szabadna megelégednie semmilyen olyan békemegállapodással, amely azzal járna, hogy Ukrajna területeket veszítene Oroszország javára – jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter. A diplomata szerint a stratégia hibái már 2014-ben megmutatkoztak, amikor a Krím beolvadt Oroszországba.

A 2022. évi berlini külpolitikai fórumon Baerbock elmondta, hogy bár a nyílt nyilvános viták egy valódi demokrácia kulcsfontosságú elemei, azok, akik Ukrajna területi integritását az azonnali béke kilátásáért cserébe javasolják, többször is tévedtek.

“Az ilyen naiv stratégiák már 2014-ben is kudarcot vallottak, láttuk, hogy a Krím és a Donbassz annektálása csak előjátéka volt annak, ami február 24-e óta történik Ukrajnában” – állította.

A miniszter megkérdőjelezte Vlagyimir Putyin orosz elnök tárgyalási hajlandóságát, hozzátéve, hogy a Kreml ehelyett a jelek szerint megduplázza a nyers erő alkalmazását.

Ezt szem előtt tartva “Európa számára nem a Putyin Oroszországával szembeni biztonságról van szó, hanem a Putyin Oroszországától való biztonságról” – jegyezte meg.

“A balti államok biztonsága, Kelet-Európa biztonsága, Németország biztonsága” – mondta Baerbock, ezzel nyilvánvalóan azt akarta érzékeltetni, hogy Berlin elkötelezett a többi európai nemzettel való szolidaritás mellett.

Hozzátette azt is, hogy Németország “fegyverrel támogatni fogja Ukrajnát, amennyire csak szükséges”, és gazdasági és humanitárius segítséget is ígért.

Múlt szerdán Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter megerősítette, hogy a német IRIS-T csúcstechnológiájú légvédelmi rendszerek első egysége megérkezett Ukrajnába. Várhatóan jövőre további hármat szállítanak Kijevbe.

Eközben Németország saját hadserege még nem kapta meg a rendszer egyetlen egységét sem. Ez arra késztette Markus Soeder bajor kormányzót, hogy bírálja a döntést, és felszólította a berlini kormányt, hogy helyezze előtérbe az ország saját biztonságát.

Október elején a Business Insider által közzétett jelentésből kiderült, hogy a német haderőnek csak két napra elegendő lőszere van.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...