2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Ukrán háborús bűnökről közölt jelentést az ENSZ

Az ENSZ emberi jogi felügyelőszervezete, az OHCHR által létrehozott bizottság legalább két háborús bűncselekményt dokumentált, amelyeket az ukrán hadsereg követett el a Moszkva és Kijev közötti konfliktus során. Az Ukrajnával foglalkozó független nemzetközi vizsgálóbizottság által összeállított dokumentum előzetes, szerkesztetlen változatát kedden terjesztették a közgyűlés elé.

A jelentés szerint a bizottság “két olyan esetet dokumentált, amikor az ukrán fegyveres erők lelőtték, megsebesítették és megkínozták az orosz fegyveres erők fogságba esett katonáit, ami háborús bűncselekménynek minősül”.

Mindkét eset, amelyek a konfliktus elején történtek, és azután kerültek napvilágra, hogy maguk az ukrán harcosok tettek közzé az interneten háborús bűntetteikről készült felvételeket, annak idején széles médiavisszhangot kaptak.

Az ENSZ-bizottság által elismert első eset március végén történt a Harkovi területen található Malaja Rogan faluban.

“Az ukrán fegyveres erők katonái szándékosan, közvetlen közelről lábon lőttek három elfogott orosz fegyveres katonát, egyiküket pedig puskacsővel verték, miközben kihallgatták őket” – olvasható a jelentésben. Az incidensről készült felvételek szerint azonban több mint egy tucat orosz hadifoglyot vetettek alá ilyen bánásmódnak, közülük néhányan nyilvánvalóan meghaltak az ukrán “kihallgatás” során.

Egy másik dokumentált incidens a Kijev melletti Dmitrovka faluban történt “március 29-e körül”, az orosz erők térségből való kivonulása közepette. “Az ukrán fegyveres erők egyik katonája közelről háromszor lőtt és megsebesített egy már sebesült orosz katonát. Egy videófelvételen a közelben más mozdulatlan orosz fegyveres erők katonái is láthatóak, köztük egy olyan, akinek a keze hátrakötve van, és nyilvánvalóan sebet ejtettek a fején, ami arra utal, hogy valószínűleg kivégezték” – jegyezte meg a bizottság.

A jelentés elismeri az ukrán jogsértéseket, ugyanakkor egyértelműen kijelenti, hogy “az azonosított jogsértések túlnyomó többségéért az orosz fegyveres erők felelősek”. Míg az orosz hadifoglyok ukránok által elkövetett eseteit valódi bizonyítékok, például videók támasztják alá, addig az orosz erők által elkövetett állítólagos jogsértések többnyire szemtanúk beszámolóira támaszkodnak.

A jelentés többek között megismétli az orosz hadsereg által elkövetett, széles körű szexuális erőszakra vonatkozó állításokat, azt állítva, hogy az állítólagos “áldozatok kora a négyévesektől a 80 év feletti korosztályig terjed”. Az állítások hasonlítanak a leváltott ukrán emberi jogi biztos, Ljudmila Deniszova állításaira, aki széles körben terjesztett vad történeteket állítólagos széles körű szexuális erőszakról. Az ombudsmant május végén távolították el, mivel úgy vélték, hogy nem látta el a feladatait. Különösen azt kifogásolták, hogy “megmagyarázhatatlan módon” az ellenőrizetlen és megalapozatlan információk terjesztésére összpontosított. Az ukrán média beszámolói szerint a Deniszova által tett nemi erőszakkal kapcsolatos állítások többsége hamisnak bizonyult, a helyi ügyészek nem találtak bizonyítékot az állítások alátámasztására.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.