2022, december 6.
6.8 C
Budapest
-10.4 C
Moszkva

Lapértesülések szerint a német hadseregnek csak két napra elegendő lőszere maradt

A német hadseregnek (Bundeswehr) csak egy-két napnyi hadviselésre elegendő lőszere van – jelentette szombaton a Business Insider (BI) hírportál német kiadása védelmi ipari és parlamenti forrásokra hivatkozva.

A BI szerint Berlin jelentősen elmarad a NATO-követelménytől, amely szerint legalább 30 napi harcra elegendő készletet kell fenntartani. Azt írták, hogy a probléma “évek óta ismert”, mivel a hadgyakorlatok megszenvedték a nem megfelelő készleteket.

A készletek tovább apadtak, miután Németország több más nyugati országgal együtt fegyvereket és lőszert kezdett küldeni Ukrajnába, miután Oroszország februárban katonai műveletet indított a szomszédos államban.

A szállítmányok között 53 ezer lövedék volt önjáró légvédelmi lövegekhez, 21,8 millió lőfegyverhez és 50 bunkerromboló rakéta a német kormány tájékoztatása szerint.

A helyzet “nem fog javulni, ha a Bundeswehr készleteiből lőszert vonnak el, ugyanakkor a védelmi iparnak nem adnak megfelelő megrendeléseket” – mondta Hans Christoph Atzpodien, a német biztonsági és védelmi ipar szövetség (BDSV) vezérigazgatója a lapnak. A hírügynökség forrásait idézve eközben azt közölte, hogy “nem érkezett jelentős megrendelés” a védelmi vállalatok számára, hogy több fegyverzetet gyártsanak.

Eva Hoegl, a német parlament védelmi biztosa a Business Insidernek azt mondta, hogy további 20 milliárd euróra van szükség a készletek feltöltéséhez.

Németország februárban jelentette be egy 100 milliárd eurós alap létrehozását a Bundeswehr megerősítésére az ukrajnai konfliktus fényében.

Christine Lambrecht védelmi miniszter a hónap elején Ukrajna déli kikötővárosába, Odesszába utazott. Az utazás után bejelentette, hogy Berlin addig támogatja Kijevet, amíg szükséges.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.