2023, február 4.
4 C
Budapest
-0.4 C
Moszkva

Az USA fegyvereket telepít át a Közel-Keletről Ukrajnába

Az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy a NASAMS légvédelmi rendszerek egyes elemeit a közel-keleti országokból Ukrajnába helyezze át – közölte Greg Hayes, a Raytheon Technologies vezérigazgatója. A virginiai székhelyű fegyvergyártó a norvég Kongsberg Defence & Aerospace vállalattal együttműködve fejlesztette ki a fegyvereket.

“A NASAMS-ok a Közel-Keleten vannak telepítve, és néhány NATO-szövetségesünk és mi [az USA] valójában együttműködünk néhány közel-keleti országgal, amelyek jelenleg NASAMS-okat alkalmaznak, és megpróbáljuk azokat átirányítani Ukrajnába” – mondta Hayes a Politico magazinnak csütörtökön, hozzátéve, hogy a meglévő fegyverek átcsoportosítása gyorsabb lenne, mint újak gyártása.

“Csak azért, mert 24 hónapig tart megépíteni, még nem jelenti azt, hogy 24 hónapig tart eljutni [az] országba” – mondta. Hozzátette, hogy a cél az, hogy a NASAMS-ot a következő három-hat hónapban Ukrajnába küldjék, az USA pedig a következő két évben pótolja a fegyver közel-keleti alkalmazását.

Hayes szerint azért tart ennyi ideig a NASAMS megépítése, mert a cégnek elektronikai alkatrészeket és rakétahajtóműveket kell vásárolnia.

A Politico szerint a fegyverek Ukrajnának történő, harmadik országokból történő átadásához a Fehér Háznak is alá kellene írnia a fegyverek átadását – írja a Politico. A Pentagon nem kommentálta Hayes megjegyzéseit.

A Raytheon főnöke azt követően nyilatkozott, hogy a Pentagon szerdán 1,2 milliárd dolláros szerződést ítélt oda a cégnek hat NASAMS gyártására Kijevnek. Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter szerint Ukrajna a múlt hónapban kapta meg az első két rendszert.

Moszkva eközben arra figyelmeztetett, hogy Kijev nyugati fegyverekkel való ellátása csak súlyosbítja a konfliktust. Szergej Lavrov külügyminiszter szerint az orosz erők Ukrajna energetikai infrastruktúráját támadják, hogy csökkentsék annak képességét, hogy “elárasszák Ukrajnát halálos fegyverekkel, amelyeket oroszok megölésére használnak”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert ad Ukrajnának

Franciaország és Olaszország MAMBA légvédelmi rakétarendszert szállít tavasszal Ukrajnának, hogy segítse az orosz repülő-, rakéta- és dróntámadások elleni védelemben - közölte pénteken a francia...

Először számolt be NASAMS légvédelmi rendszer megsemmisítéséről az orosz katonai szóvivő

Az orosz erők a Donyeck környékén folytatott offenzíva során kedvezőbb állásokat foglaltak el, és először semmisítettek meg norvég NASAMS légvédelmi rendszert - jelentette ki...

Zelenszkij: nem adjuk fel Bahmutot, addig harcolunk ameddig csak tudunk

Az ukrán hadsereg nem fogja feladni Artemivszket (Bahmut) - jelentette ki Volodimir Zelenszkij a kijevi EU-ukrán csúcstalálkozót követő sajtótájékoztatón. "Senki sem fogja feladni Bahmutot (Artemivszk)....