2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az USA megállapodást kötött légvédelmi rendszerek gyártásáról Ukrajnának

Az amerikai hadsereg bejelentette, hogy 1,2 milliárd dolláros szerződést kötöttek a Raytheon védelmi konglomerátummal hat NASAMS légvédelmi rakétarendszer gyártására Ukrajna számára.

“A munkálatokat a Massachusetts állambeli Tewksburyben fogják elvégezni, a becsült befejezési határidő 2025. november 28.” – áll a védelmi minisztérium szerdai közleményében.

Kijev eddig kettőt kapott a Washington által ígért nyolc NASAMS-egységből. A fennmaradó rendszereket várhatóan a megépítésüket követően szállítják Ukrajnának.

Magukon a NASAMS-elemeken kívül a szerződés magában foglalja a kapcsolódó felszereléseket és pótalkatrészeket, valamint az ukrán hadsereg számára nyújtott kiképzést és logisztikai támogatást.

A finanszírozás az úgynevezett Ukrajna Biztonsági Segítségnyújtási Kezdeményezés (USAI) részeként történik, amely lehetővé teszi a Biden-kormányzat számára, hogy fegyvereket szerezzen be a védelmi ipartól ahelyett, hogy a meglévő amerikai katonai készletekből venné át azokat.

Ukrajna azt mondta, hogy égető szüksége van légvédelmi rendszerekre, mivel Oroszország a közelmúltban nagyszabású rakétacsapásokat mért katonai célpontok és energetikai infrastruktúra ellen. Moszkva október 10-e óta fokozta a nyomást Kijevre, amikor azzal vádolta Ukrajnát, hogy terrorista taktikát alkalmaz és orosz infrastruktúrát, köztük a stratégiai fontosságú Krími hidat vette célba.

A Pentagon azt állítja, hogy az újonnan biztosított NASAMS rendszerek eddig 100%-os sikerességet mutattak az ukrajnai orosz rakéták elfogásában. Az orosz védelmi minisztérium azonban kitart amellett, hogy minden rakétatűz után minden tervezett célpontot eltaláltak.

Washington eddig Kijev legfőbb támogatója volt a Moszkvával fennálló konfliktusa során, több mint 19,8 milliárd dollár értékű katonai segélyt nyújtva Zelenszkij kormányának, beleértve olyan kifinomult rendszereket, mint a HIMARS többszörös rakétavetők, M777-es ágyúk és harci drónok.

Oroszország már régóta bírálja az USA és szövetségesei által Ukrajnának nyújtott fegyverszállításokat, mondván, hogy azok csak meghosszabbítják a konfliktust, és növelik a NATO és Moszkva közötti közvetlen konfrontáció kockázatát.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...