2022, augusztus 12.
23.2 C
Budapest
20 C
Moszkva
Array

Az ukránok egyre gyakrabban tüntetnek az amerikai nagykövetség előtt

Kijevben nincs olyan nap, amikor ne tüntetnének – írja a Vesztyi. A Ráda és a kormány hivatala előtti tüntetések rendszeressé váltak, viszont az utóbbi időben egyre gyakoribbak az amerikai nagykövetség előtti demonstrációk is. Ezek általában háborúellenesek, és elég hangosak, de az ukrán kormány azt a látszatot kelti, mintha nem is történne semmi.

A legtöbb szlogeneket az USA-nak címezték. Ezek az emberek biztosak abban, hogy Ukrajna jelenkori történelmét Washingtonban írják, a donbásszi hadműveletek pedig az amerikai forgatókönyv alapján zajlanak. Hogy mikor lesz vége az egésznek, ezt csak ők tudhatják. A több ezer áldozat és a lángoló városok még nem jelentik ennek az egésznek a végét. 

Az emberek belefáradtak a háborúba, és nem akarják, hogy az Egyesült Államok felfegyverezze Ukrajnát. Az Egyesült Államok nem oly rég elfogadott katonai költségvetésében 300 millió dolláros ukrajnai támogatásról van szó. Hivatalosan csak védelmi eszközöket szállítanának, de Porosenko elnök azt nyilatkozta a Bloomberg ügynökségnek, hogy ha a szükség lesz rá akkor fegyvereket is fognak szállítani. 

Közben amerikai oktatók tanítják az ukrán katonákat, az Egyesült Államok katonai vezetősége pedig úgy látigat Kijevbe, mintha csak munkába mennének. A kongresszusi képviselők rendszeresen meglátogatják Ukrajnát, az ukrán pedig katonai-technikai együttműködésről tárgyal velük. 

„Miért irányítanak minket ezek az amerikaiak? A kormányunk azt teszi, amit ezek mondanak.  Háborúkat robbantanak ki az egész világban, most meg már az én hazámban is!” – mondják a tüntetők. 

A tüntetők között egy egyenruhában lévő férfi vérrel mosakszik, az amerikai nagykövetség épülete felé pedig sertés darabokat dobáltak. Erre az akcióra a múlt héten került sor. Egy áprilisi tüntetés során Viktoria Nuland, az Egyesült Államok külügyi államtitkárának segédjének a fényképét is elégették, de olyan eset is volt, amikor trágyával dobálták meg a nagykövetség épületét. 

Ezekről a tüntetésekről kevesen tudtak. Egy helyi csatorna sem számolt be róluk. A legutóbbi tüntetést a rendőrség kergette szét. Az egyik tüntető lány azt mondta, hogy még visszatér a nagykövetséghez, és nem fog félni kimondani a gondolatait.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Hivatalos: az Ukrajnába küldött német önjáró tarackok többsége üzemképtelen

A Nyugat által Ukrajnának szállított német PzH 2000-es ágyúk többsége már elromlott és javításra szorul - állítja Marcus Faber német Bundestag-képviselő, aki a közelmúltban...

Az ukrán fegyveres erők több mint kétezer katonát veszítettek Szoledar közelében

Az ukrán hadsereg több mint kétezer embert vesztett a Szoledar melletti harcokban - közölte az orosz védelmi minisztérium a pénteki hadjelentésében. "A szövetséges erők Szoledar...

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...