2022, augusztus 12.
25 C
Budapest
23.7 C
Moszkva
Array

Putyin: Oroszország szuverenitása és nemzeti érdekei nem sérülhetnek

A külső politikai, gazdasági, információs kihívások és kockázatok gyors elemzésére, és erre alapozva a nemzetbiztonsági stratégia korrigálására és megújítására utasított Vlagyimir Putyin a nemzetbiztonsági tanács kibővített pénteki ülésén. Az orosz elnök azt is kijelentette, hogy eközben változatlan az orosz külpolitika stratégiai iránya: Moszkva továbbra is kész az egyenlőségen alapuló együttműködésre úgy, hogy Oroszország szuverenitása és nemzeti érdekei nem sérülhetnek.

Az orosz nemzetbiztonsági tanács állandó tagjai – közöttük a miniszterelnök, a külügy-, a védelmi miniszter, a parlament alsó- és felsőházi elnöke, a titkosszolgálati vezetők – mellett Moszkva főpolgármestere és az orosz régiók vezetői is részt vettek a tanácskozáson, amely ezúttal a sajtó képviselői előtt zajlott.

Mint a Rosszija 24 állami hírtelevízió tudósítója megjegyezte, az ülés nyilvánossá tétele rendkívül ritka eset. Az orosz államfő a nemzetbiztonsági tanács előtt úgy fogalmazott, hogy “Oroszországra azért gyakorolnak nyomást, mert nem kereskedik szuverenitásával” és független bel- és külpolitikát folytat”. Moszkva azonban nem tehet másként – tette hozzá. Vlagyimir Putyin szerint nyilvánvaló, hogy “az orosz társadalom szétszakítására, megosztására irányuló törekvések, a nehézségek kihasználása, a gyenge láncszem megtalálása nem hozta meg a várt eredményt azoknak, akik a korlátozásokat bevezették és fenntartják Oroszországgal szemben”.

Oroszországra azért gyakorolnak nyomást, mert nem kereskedik szuverenitásával” és független bel- és külpolitikát folytat”

A nyugati büntetőintézkedésekre utalva közölt: nem lehet belátható időn belül számítani arra, hogy országa “egyes geopolitikai ellenfelei” megváltoztatják Oroszországgal kapcsolatos “barátságtalan” politikájukat. Az elnök ugyanakkor megállapította, hogy az orosz vezetés az operatív intézkedésekkel nem csak megszilárdította a gazdaságot, hanem növekedést is elindított, különösen az agrárszektor fejlődik jól. Putyin felhívta a regionális vezetők – kormányzók, köztársasági vezetők – figyelmét, hogy az Oroszországi Föderáció közigazgatási egységeinek társadalmi-gazdasági állapotáról elemzést kell készíteni, és folyamatosan ellenőrizni a helyzetet.

Nyikolaj Patrusev, az orosz nemzetbiztonsági tanács titkára a tanácskozást követően a Kremlnek azt a korábbi álláspontját hangoztatta, miszerint az Oroszországgal szembeni nyugati büntetőintézkedések célja az ország meggyengítése és mostani politikai vezetői hatalmának megdöntése. A magas rangú állami tisztviselő elmondta, hogy a testület megvitatta, milyen ellenlépéseket lehet foganatosítani az oroszellenes szankciókat alkalmazó és azokat a jövőben is támogató államokkal szemben. Finnországot például a fakereskedelem leállításával büntethetik válaszul arra, hogy az észak-európai ország a héten nem engedte területére Szergej Nariskint, az orosz duma elnökét.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS

UKRÁN VÁLSÁG

Az olasz zsoldos azért ment Ukrajnába, hogy megakadályozza a nácimentesítést, eljárás folyik ellene otthon

Olaszország büntetőeljárást indított egy férfi ellen, aki azt állította, hogy azért utazott Ukrajnába, hogy harcoljon Oroszország ellen és megakadályozza az ország "denácifikálását". A 19 éves...

A zaporizzsjai atomerőmű elleni csapások elhárítását jelentették be az oroszbarát hatóságok

Az orosz légvédelem az éjszaka folyamán és csütörtök reggel visszaverte az ukrán fegyveres erők minden arra irányuló kísérletét, hogy dróncsapásokkal és nehéztüzérséggel támadják Enerhodar...

Borell: az európaiaknak hajlandónak kell lenniük “fizetni” Ukrajna támogatásáért

Az Ukrajna Oroszország elleni küzdelemben való segítségnyújtásnak ára van Európa számára, amelyet a polgároknak hajlandónak kell lenniük megfizetni - mondta az EU külügyi vezetője....