2023, szeptember 25.
17.2 C
Budapest
14.5 C
Moszkva

Az ukrán válságról és a kétoldalú kapcsolatokról tárgyalt az orosz és a kínai külügyminiszter

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter és Vang Ji kínai külügyminiszter, aki egyben a Kínai Kommunista Párt Központi Bizottsága Külügyi Bizottságának igazgatója, telefonbeszélgetésük során a globális napirenden lévő kérdésekről, köztük az ukrán válságról, valamint a kétoldalú kapcsolatokról tárgyaltak – jelentette az orosz külügyminisztérium.

“A felek nagyra értékelték az orosz-kínai kapcsolatok folyamatos fejlődését, amelyek stabilitást és pozitív dinamikát mutatnak az általános geopolitikai instabilitása közepette” – közölte a minisztérium.

A vezető diplomaták “számos regionális témát érintettek, köztük az ukrán válságot” – folytatták a közleményt.

“A miniszterek a nemzetközi napirenden lévő számos sürgető kérdést megvitattak. Megállapították, hogy elutasítják a nyugati blokk Oroszországgal és Kínával szembeni konfrontatív politikáját, a fejlődésük szankciókkal és más illegitim módszerekkel való megfékezésére tett kísérleteit. Pozitívan értékelték a konstruktív párbeszédet és a Moszkva és Peking közötti magas szintű együttműködést az ENSZ, a BRICS, az SCO (Sanghaji Együttműködési Szervezet), a Húszak Csoportja (G20) és más nemzetközi struktúrák keretében” – közölte a minisztérium.

A közlemény hangsúlyozta, hogy az orosz és a kínai külügyminiszterek közötti kapcsolatfelvétel “ismét megerősítette Moszkva és Peking világpolitikai megközelítései közötti egyhangúságot vagy széleskörű összhangot”.

A csúcsdiplomaták megerősítették továbbá “készségüket a szoros külpolitikai koordináció folytatására” – tette hozzá az orosz külügyminisztérium. Azt is közölték, hogy a felek különös figyelmet fordítottak a kétoldalú napirendre a legfelsőbb politikai szinten elért megállapodások végrehajtása tekintetében.

Korábban Li Hui, Kína eurázsiai ügyekért felelős különmegbízottja a szaúd-arábiai Dzsiddában tartott nemzetközi konferencián közvetítette Peking álláspontját az ukrán konfliktus rendezésével kapcsolatban.

Ez volt az első telefonbeszélgetés Oroszország és Kína külügyminiszterei között, miután Vang Ji-t nemrégiben kinevezték erre a posztra.

“Szergej Lavrov gratulált kínai kollégájának a kínai külügyminiszterré való közelmúltbeli kinevezéséhez, és sok sikert kívánt neki” – összegezte a külügyminisztérium.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Videón, ahogy a frontvonalaktól távol találat ér egy ukrán katonai szerelvényt

Rakétacsapás ért egy ukrán vasúti szerelvényt, amely katonai felszereléseket szállított volna a frontra. A Telegramra feltöltött videó leirata szerint a csapást mélyen az ukrán...

Forbes: az oroszok kilőtték az ukrán erők legjobb svéd harckocsijait is

Az orosz hadsereg drónokkal mért csapást két ritka svéd Strv 122-es harckocsira, amelyeket a skandináv ország adott az Ukrán Fegyveres Erők számára - jelentette...

A donyecki frontszakaszon előre törtek az orosz erők

Az orosz hadsereg Donyeck felé, Veszele település közelében javította taktikai pozícióját - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium az ukrajnai háborúval kapcsolatban. A tárca szerint...
spot_img

Videó