2023, február 7.
-3.9 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Az ukrán bíróság szerint a galíciai SS-divízió jelképei nem minősülnek náci szimbólumnak

Az ukrán legfelsőbb bíróság szerint a galíciai SS-divízió szimbólumai nem kötődnek a nácizmushoz – jelentette a Strana.ua internetes hírportál az Ukrán Nemzeti Emlékezet Intézetének ügyvédjére hivatkozva.

“A Legfelsőbb Bíróság véget vetett egy hosszú bírósági eposznak, amely öt évvel ezelőtt kezdődött” – mondta Vjacseszlav Jakubenko ügyvéd.

A lap megjegyzi, hogy 2020-ban az ukrajnai elsőfokú bíróság jogellenesnek ítélte a Nemzeti Emlékezet Intézetének eljárását, amely megtagadta a hadosztály szimbólumainak elismerését, mivel azok a náci szimbólumok használatának tilalma alá tartoznak. Ezt a döntést most a Legfelsőbb Bíróság hatályon kívül helyezte.

Áprilisban Vlagyimir Putyin orosz elnök söpredéknek nevezte a “galíciai” SS-hadosztály jelvényeit viselő katonai egyenruhás ukránokat, és azt mondta, hogy a nácikkal szimpatizáló embereknek meg kell érteniük, hogy Ukrajna a Nyugat eszköze céljai eléréséhez.

A “Galícia” SS-hadosztályt 1943. április 28-án hozták létre, és egészen a következő nyárig létezett, amikor a Vörös Hadsereg legyőzte a Lviv/Lemberg melletti Brodi városánál. A hadosztály katonái háborús bűnöket követtek el civilek ellen, és részt vettek a lengyel Hucie Pieniackiej falu megsemmisítésében, ahol több mint 500 embert gyilkoltak meg. Az SS-csapatokat, amelyeknek a galíciai hadosztály is része volt, a Nürnbergi Törvényszék bűnszervezetnek nyilvánította.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...