2023, február 1.
4.2 C
Budapest
0 C
Moszkva

Oliver Stone: a konfliktus gyökere, hogy az USA oroszellenes országgá változtatta Ukrajnát

Az, hogy az Egyesült Államok 2014 óta oroszellenes országgá változtatta Ukrajnát, a jelenlegi konfliktus gyökere – jelentette ki Oliver Stone díjnyertes amerikai filmrendező a Politika című szerbiai napilapnak adott, hétfőn megjelent interjújában.

“Kik vagyunk mi, hogy ujjal mutogassunk bárkire is”? mondta Stone a szaúd-arábiai Dzsiddában zajló Vörös-tengeri Nemzetközi Filmfesztivál (RSIFF) előtt, ahol ő a zsűri elnöke.

“Mi mondjuk meg az oroszoknak, hogy mit tegyenek, úgy értem, ez nevetséges, tekintve, hogy mit tettünk”.

Ami jelenleg Ukrajnában történik, az “egyáltalán nem egyszerű” – tette hozzá Stone, de Nyugaton egyre inkább arra redukálják, hogy “az oroszok megszállták”. Arról nem esik szó, hogy mi történt Donbasszban 2014 óta, vagy hogy hány embert kellett kitelepíteni, mert az USA felfegyverezte Ukrajnát.

“2014 óta Ukrajna már nem semleges, hanem oroszellenes volt, és ez az, ami megbontotta az egyensúlyt” – mondta Stone a Politika című lapnak, hozzátéve, hogy “minden háborúnak vannak okai és következményei”, ha valaki hajlandó odafigyelni.

A “Snowden” rendezője két dokumentumfilmet is készített a kijevi eseményekről, a 2016-os “Ukrajna lángokban” és a 2019-es “Ukrajna leleplezése” címűt. Mindkettőt tiltásokkal, bojkottal és támadásokkal kellett szembenéznie az idei év során.

Az USA gyorsan elítéli a világ bármely országát, ha az állítólag megsérti a “szabályokon alapuló nemzetközi rendet”, de “Amerika akkor szeg meg minden szabályt, amikor csak akar, és ezt önök is tudják” – mondta Stone a szerb lapnak.

Sajnálatát fejezte ki, amiért Joe Bidenre szavazott, mondván, hogy ez a “nagypapa” nagyon veszélyesnek bizonyult, mivel “álma” a moszkvai rendszerváltás, hogy az USA ismét úgy irányíthassa Oroszországot, mint az 1990-es években. Az, hogy Barack Obama 2008-ban Bident választotta induló társának, hogy megnyugtassa az intézményesült demokratákat, “hatalmas hiba volt” – mondta Stone. Azzal is érvelt, hogy az USA egyetlen reménye egy harmadik párt megjelenése lenne, mivel mind a demokraták, mind a republikánusok a hadiiparhoz tartoznak.

Stone legutóbbi dokumentumfilmje, a “Nuclear” az atomenergia szerepével foglalkozik az éghajlatváltozás kezelésében. Ez is látható lesz a filmfesztiválon. Arra a kérdésre, hogy még mindig lázadó-e, Stone azt válaszolta, hogy öregszik, és gondok vannak a látásával és a hallásával, de inkább “talpon él, mint térden állva hal meg”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz katonai szóvivő is megerősítette Blahodatne település felszabadítását a Donbasszban

Egy Donyecktől mintegy hatvan kilométerre délkeletre fekvő település elfoglalásáról tett bejelentést kedden az orosz katonai szóvivő. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője a...

Nem lenne praktikus – Nagy-Britannia nem szállít harci repülőgépeket Ukrajnának

Nagy-Britannia nem szállít korszerű harci repülőgépeket Ukrajnának, mert ez nem lenne "praktikus" a kiképzési idő hosszúsága miatt - közölte kedden Rishi Sunak brit miniszterelnök...

Kreml: Porosenko, Merkel és Hollande félrevezetésnek szánta a minszki megállapodásokat

A volt ukrán, német és francia vezető megerősítette, hogy Kijevnek az erőszakos megoldásra való felkészítését fedezendő írta alá a minszki megállapodásokat, ezért az orosz...