2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Az lett volna hír, ha nem Ukrajna nyeri az Euróvíziót, mert akkor ezért is fegyvereket követelne a komédiás

Az ukrán Kalush Orchestra nyerte meg a 2022-es Eurovíziós Dalfesztivált, miután a színpadon a Mariupolban rejtőzködő ukrán harcosok megmentésére szólított fel, és a telefonos és online szavazáson “elsöprő támogatást” kapott az európai közönségtől.

“Bátorságunk lenyűgözi a világot, zenénk meghódítja Európát! Jövőre Ukrajna lesz az Eurovízió házigazdája!” mondta Volodimir Zelenszkij elnök szombat este, a végső eredmények kihirdetése után.

“Mindent megteszünk azért, hogy egy napon az ukrajnai Mariupolban fogadjuk az Eurovízió résztvevőit és vendégeit” – tette hozzá az elnök, utalva a jelenleg orosz erők által ellenőrzött azovi-tengeri kikötővárosra.

Az ukrán folk-rap együttes frontembere, Oleh Psiuk szerint a “Stefania” című győztes dal édesanyja előtt tisztelegve íródott, és nem politikai üzenetet szántak neki, de ennek ellenére sok ukrán számára szimbolikus himnusszá vált.

“Arra kérek mindenkit, hogy segítsenek Ukrajnának, Mariupolnak. Segítsenek az Azovstalnak, most azonnal” – mondta, utalva az ostromlott acélműre. Jelenleg vélhetően csak a neonáci Azov-ezred harcosai és az ukrán hadsereg néhány egysége tartózkodik a létesítményben. A múlt héten mind Oroszország, mind Ukrajna azt mondta, hogy a civilek evakuálása a hatalmas ipari komplexumból befejeződött.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...