2023, február 7.
-5.1 C
Budapest
-5.8 C
Moszkva

Szlovákia 30 szovjet gyalogsági harcjárművet adott át Ukrajnának, német páncélosokért cserébe

Szlovákia több tucat BMP-1-es gyalogsági harcjárművet küldött Ukrajnának, cserébe a Németországtól ígért páncélosokért cserébe – jelentette be Jaroslav Nad védelmi miniszter. Pozsony már korábban is küldött Kijevnek elavult haditechnikai eszközöket, miközben NATO-kompatibilis pótlást kapott cserébe.

A két nemzet nyáron állapodott meg a fegyvercseréről – közölte Nad a közösségi médiában.

Szlovákia 15 felújított Leopard 2A4 harckocsit kap, lőszerrel, pótalkatrészekkel és kiképzéssel együtt, cserébe az Ukrajnának adományozott szovjet korabeli járművekért.

Most, hogy Szlovákia teljesítette az alku rá eső részét, arra számít, hogy a német harckocsik már a jövő hónapban megérkeznek, és az üzlet 2023 folyamán befejeződik – jegyezte meg a miniszter.

A Leopard harckocsik jelentősen megerősítik majd a szlovákiai képességeket, és segítenek egy NATO-szabványnak megfelelő nehéz gépesített dandár felállításában – magyarázta.

Nad kedden a programot bejelentő tweetjében megköszönte német kollégájának, Christine Lambrechtnek a “kiváló együttműködést”.

Szlovákia Csehszlovákia részeként, a Varsói Szerződés volt tagjaként 2004-ben csatlakozott a NATO-hoz. Korábban más haditechnikai eszközöket is küldött Ukrajnának nyugatiakért cserébe. Áprilisban Eduard Heger miniszterelnök bejelentette, hogy szovjet gyártmányú Sz-300-as légvédelmi rendszert ad Kijevnek, miután a szlovák hadsereg amerikai gyártmányú Patriot rakétákat telepített német és holland csapatok segítségével.

A NATO-államok a 2014-es kijevi puccs óta felfegyverzik és kiképzik az ukrán erőket. A segítségnyújtást drámai mértékben fokozták az ukrajnai orosz offenzíva előtt, amely Washington és szövetségesei szerint nem volt provokatív.

A fegyverek és lőszerek tömeges bevonása a jelentések szerint kimerítette a támogató nemzetek készleteit. A New York Times múlt heti jelentése szerint a NATO 30 tagjából 20 “kifogyott” a Kijevnek szállítható felszerelésekből.

Dmitrij Kuleba ukrán külügyminiszter hétfőn a Politico című lapnak azt mondta, hogy országa támogatóinak “el kell gondolkodniuk azon, hogyan fogjuk megvívni a holnap csatáit”, és “már ma el kell kezdeni a szükséges fegyverek gyártását”, azt állítva, hogy ezzel Ukrajna győzni tudna a harctéren.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Vegyi fegyvert vethettek be az ukránok a Donbasszban, orosz ellenőrzés alá került Mihajlivka is

Vegyi fegyver bevetésével vádolta meg az ukrán fegyveres erőket az Oroszországhoz csatlakozott donyecki régió megbízott vezetője, az orosz katonai szóvivő pedig bejelentette, hogy önkéntes...

Financial Times: az Abrams tank inkább teher lesz Ukrajnának, mint segítség

Az M1 Abrams harckocsik, amelyeket Washington a közelmúltban ígért Ukrajnának, inkább terhet jelenthetnek Kijev háborús erőfeszítései számára, mintsem erősítést - jelentette vasárnap a Financial...

Videó: rakétacsapás érte az egyetem épületét Harkovban

Rakéta csapódott az egyetem épületébe Harkovba - közölte a helyi média. Az oktatási intézményeket bezárták, és az ukrán fegyveresek telepítési pontként és raktárként használják...