2022, október 4.
10.8 C
Budapest
10.6 C
Moszkva

JPMorgan: az orosz gazdaság jobb állapotban van, mint amire számítottunk

Az orosz gazdaság jobban megbirkózik az Ukrajnával kapcsolatos nyugati szankciókkal, mint amire számítani lehetett – állapította meg a JPMorgan Chase a múlt héten kelt és hétfőn nyilvánosságra hozott, ügyfeleknek szóló jegyzetében.

A legnagyobb amerikai befektetési bank szerint az országból származó üzleti hangulatfelmérések “nem túl mély recessziót jeleznek Oroszországban, és ezért felfelé mutató kockázatokat jelentenek a növekedési előrejelzéseinkre nézve”. Emellett olyan nagyfrekvenciás mutatókra hivatkozott, mint az áramfogyasztás és a pénzügyi mozgások, amelyek azt jelzik, hogy a gazdaság jobb állapotban van, mint ahogyan azt előre jelezték.

“A rendelkezésre álló adatok tehát nem utalnak az aktivitás hirtelen zuhanására, legalábbis egyelőre” – állítják a bank elemzői a jegyzetben, amelyet a Business Insider idéz.

A JPMorgan emellett visszavonta korábbi előrejelzését, amely szerint a második negyedévben 35%-kal, 2022 egészére pedig 7%-kal csökken az orosz GDP, és most azt mondja, hogy a számok valószínűleg sokkal kevésbé lesznek riasztóak.

A bank ugyanakkor megjegyezte, hogy a jelenlegi és a lehetséges szankciók hatása érezhető lesz, és hogy az ország gazdasága sokkal jobb állapotban lenne, ha Moszkva nem indította volna el katonai műveletét Ukrajnában.

“Várakozásaink szerint a szankciók hatása a következő negyedévekben tovább fog erősödni. A GDP-profil ezért egyre inkább egy elhúzódó, de nem túl éles recessziónak tűnik” – jósolják az elemzők, megjegyezve, hogy az exportrendelések különösen nagy visszaesést mutatnak.

Oroszország példátlan gazdasági korlátozásokkal néz szembe, amióta katonai műveletet indított Ukrajnában, ami heves tiltakozást váltott ki a Nyugat részéről. Az Egyesült Államok egyebek mellett embargót rendelt el az orosz olajra, az ország egyik legfontosabb exportcikkére, míg az EU jelenleg a hatodik szankciócsomagját készíti elő, és szintén olajtilalmat fontolgat. Oroszországot kizárták a SWIFT bankközi üzenetküldő rendszerből, miközben bankok, szervezetek és magánszemélyek ellen szankciókat hoztak, és befagyasztották a vagyontárgyakat, köztük az ország devizatartalékainak felét.

Oroszország ellenintézkedésekkel reagált, és sikerült a nemzeti valutát, a rubelt történelmi zuhanás után a konfliktus előtti szintre visszahozni, de az elemzők körében még mindig nagy a bizonytalanság a gazdaság jövőjét illetően – írják.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...