2023, február 1.
5 C
Budapest
-0.1 C
Moszkva

Amerikai védelmi miniszter: Ukrajna kemény tél elé néz

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szombaton arra figyelmeztetett, hogy Ukrajna “kemény tél” elé néz, mivel Oroszország folytatja az infrastruktúráját célzó rakétacsapásokat. Korábban az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok azt javasolta Kijevnek, hogy éljen a lehetőséggel és tárgyaljon Moszkvával.

A kanadai Halifaxban tartott biztonsági fórumon Austin dicsérte az ukrán hadsereg Oroszországgal szembeni erőfeszítéseit, de figyelmeztetett, hogy “nehéz idők jönnek, mivel Ukrajna kemény tél elé néz”.

Bár Ukrajna több tízmilliárd dollár értékben kapott fegyvereket az Egyesült Államoktól és a NATO-tól, október eleje óta orosz drón- és rakétacsapások sújtják parancsnoki központjait és energetikai infrastruktúráját. Ezek a csapások az ukrán hatóságok szerint az ország energetikai infrastruktúrájának 50%-át tönkretették vagy megrongálták.

Az ukrán infrastruktúra pusztulása alatt a hírek szerint a Fehér Házban szakadás alakult ki. A Biden-kormányzat egyes magas rangú tisztviselői arra buzdítják Kijevet, hogy tovább harcoljon Oroszország ellen, “ameddig csak szükséges”, míg Milley kijelentette, hogy Ukrajna katonailag nem győzhet, és ehelyett meg kell ragadnia a tárgyalási lehetőséget.

Szombati beszédében Austin azt állította, hogy Ukrajna lakossága inkább maradna áram és fűtés nélkül, minthogy tárgyalásokat folytasson Moszkvával. Ugyanakkor megismételte, hogy az Egyesült Államok “nem hagyja magát belerángatni [Vlagyimir] Putyin orosz elnök háborújába”, hanem továbbra is fegyvereket szállít Kijevbe.

Oroszország február 24-én küldött csapatokat Ukrajnába, arra hivatkozva, hogy Kijev nem hajtja végre a minszki megállapodásokat, amelyek célja, hogy Donyeck és Luganszk régióknak különleges státuszt biztosítson az ukrán államon belül. Korábban a Kreml független államként ismerte el a Donbassz köztársaságokat, és követelte, hogy Ukrajna hivatalosan is nyilvánítsa magát semleges országnak, amely soha nem csatlakozik semmilyen nyugati katonai blokkhoz. Kijev ragaszkodik ahhoz, hogy az orosz offenzíva teljesen indokolatlan volt.

Október elején a Donyecki és a Luganszki Népköztársaság, valamint a Zaporozsjei és a Herszon régió hivatalosan is Oroszország részévé vált, miután a helyi lakosok többsége népszavazáson a csatlakozás mellett szavazott.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Két újabb települést vont az ellenőrzése alá a Wagner-csoport a Donbasszban

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója szerdán közölte, hogy az orosz erők ellenőrzésük alá vonták a Donyecki Népköztársaságban, az ukránok által csak Bahmut...

Putyin: meg kell akadályozni az orosz régiók ukrán lövetését

Prioritásnak nevezte a határmenti orosz régiók ukrán lövetésének megakadályozását Vlagyimir Putyin orosz elnök egy szerdai tanácskozáson. "Elsődleges feladat a lövetés lehetőségének kiküszöbölése, ez a katonai...

Hivatalos: már a fogyatékkal élőket is besorozzák az ukránok

Már mozgósíthatják azokat az ukránokat, akik egészségi állapotuk miatt korlátozottan vagy nem alkalmasak a katonai szolgálatra - jelentette a helyi média Roman Horbacsra, az...