2022, június 30.
26.6 C
Budapest
19.5 C
Moszkva

Oroszország figyelmeztet: teljesen leállhat a szállítás Északi Áramlat gázvezetéken

Oroszország EU-nagykövete, Vlagyimir Csizsov csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Északi Áramlat gázkompresszoregységeinek javítási problémái az unióba irányuló földgázszállítások teljes leállásához vezethetnek a vezetéken keresztül.

Egy ilyen forgatókönyv “katasztrófa lenne Németország számára”, amely nagymértékben függ a vezetéken keresztül történő gázszállításoktól – mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF).

A héten nagyjából 60%-kal csökkent a Balti-tengeren keresztül Németországba irányuló gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken, miután a Siemens az oroszellenes szankciók miatt nem küldte vissza a Kanadában javított turbinákat.

A gázszállítás a vezetéken keresztül napi 167 millió köbméterről mindössze 67 millió köbméterre csökkent.

“Meg kellene kérdeznünk a Siemens-t, hogy miért kell a gázkompresszoregységet Kanadában karbantartáson átesniük” – mondta Csizsov, hozzátéve:

“Nem akarok tanácsot adni, de szerintem mostanra már megtanulhatták volna, hogyan kell [a turbinákat] maguknak javítani”.

A londoni ICE tőzsde adatai szerint a hírre a földgáz ára Európában csütörtökön ezer köbméterenként 1500 dollár fölé szökött, április óta először.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS