2023, január 27.
0.7 C
Budapest
-3.6 C
Moszkva

Oroszország figyelmeztet: teljesen leállhat a szállítás Északi Áramlat gázvezetéken

Oroszország EU-nagykövete, Vlagyimir Csizsov csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy az Északi Áramlat gázkompresszoregységeinek javítási problémái az unióba irányuló földgázszállítások teljes leállásához vezethetnek a vezetéken keresztül.

Egy ilyen forgatókönyv “katasztrófa lenne Németország számára”, amely nagymértékben függ a vezetéken keresztül történő gázszállításoktól – mondta a RIA Novosztyi hírügynökségnek a Szentpétervári Nemzetközi Gazdasági Fórumon (SPIEF).

A héten nagyjából 60%-kal csökkent a Balti-tengeren keresztül Németországba irányuló gázszállítás az Északi Áramlat gázvezetéken, miután a Siemens az oroszellenes szankciók miatt nem küldte vissza a Kanadában javított turbinákat.

A gázszállítás a vezetéken keresztül napi 167 millió köbméterről mindössze 67 millió köbméterre csökkent.

“Meg kellene kérdeznünk a Siemens-t, hogy miért kell a gázkompresszoregységet Kanadában karbantartáson átesniük” – mondta Csizsov, hozzátéve:

“Nem akarok tanácsot adni, de szerintem mostanra már megtanulhatták volna, hogyan kell [a turbinákat] maguknak javítani”.

A londoni ICE tőzsde adatai szerint a hírre a földgáz ára Európában csütörtökön ezer köbméterenként 1500 dollár fölé szökött, április óta először.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán Viktor: azonnali tűzszünet kell

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön a Karmelita kolostorban kötetlen beszélgetésen fogadta a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit, Orbán Balázs politikai igazgatóval, az...

A kritikus infrastruktúrát ért súlyos károkról számoltak be Ukrajnában a mai rakétacsapások után

Ukrajnában a rakétacsapások energetikai létesítményeket rongáltak meg az ország középső, déli és délnyugati régiókban - közölte az Ukrenergo a Telegram-csatornáján. "A Dnyipropetrovszk régióban az egyik...

Szijjártó: háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálni

A nemzetközi közösségnek háborús retorika helyett a béketeremtésre kellene fókuszálnia, az ukrajnai fegyveres konfliktus elhúzódását, eszkalációját kockáztató intézkedések helyett mielőbb párbeszédre lenne szükség -...