2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Amerikai képviselők meg akarják büntetni Szaúd-Arábiát és az Emírségeket, mert Oroszország mellé álltak

Az amerikai kongresszus három tagja törvényjavaslatot terjesztett elő, amely szerint csapatokat és rakétavédelmi rendszereket vonnának ki Szaúd-Arábiából és az Egyesült Arab Emírségekből, válaszul arra a döntésükre, hogy csökkentik az olajkitermelést.

Az OPEC+, az olajtermelő országok csoportja szerdán megállapodott abban, hogy napi 2 millió hordóval csökkenti a kitermelést, ami a globális kínálat 2%-ának felel meg.

A döntés meghozatalára akkor került sor, amikor a nyugati országok az ukrajnai konfliktus miatti szankciók részeként tovább próbálják korlátozni Oroszország olajkereskedelmét, miközben otthon is küzdenek az emelkedő energiaárakkal.

“Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek drasztikus olajtermelés-csökkentése – annak ellenére, hogy Biden elnök az elmúlt hónapokban mindkét ország felé közeledett – ellenséges cselekedet az Egyesült Államokkal szemben, és egyértelmű jelzés, hogy Oroszország mellé állnak az Ukrajna elleni háborúban” – fogalmaztak Sean Casten, Tom Malinowski és Susan Wild demokraták csütörtökön közös nyilatkozatukban.

Mindkét ország régóta támaszkodik az amerikai katonai jelenlétre az Öbölben biztonságuk és olajmezőik védelme érdekében. Nem látjuk okát annak, hogy az amerikai csapatok és vállalkozók továbbra is ezt a szolgáltatást nyújtsák olyan országoknak, amelyek aktívan ellenünk dolgoznak. Ha Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek segíteni akarnak Putyinnak, akkor őt kell keresniük a védelmük érdekében.

A három demokrata azzal érvelt, hogy az OPEC+ által az olajárak emelése “úgy tűnik, hogy Oroszország olajexport-bevételeinek növelésére irányul”. Sürgetik az Öböl-menti államokat, hogy mutassanak “nagyobb hajlandóságot” arra, hogy együttműködjenek az Egyesült Államokkal “Oroszország ukrajnai agressziójának legyőzése érdekében”, ha jó kapcsolatokat akarnak fenntartani Washingtonnal.

A Fehér Ház szerint Joe Biden elnök “csalódott volt az OPEC+ rövidlátó döntése miatt”.

A szervezet a világ olajban gazdag országainak többségét tömöríti, köztük a közel-keleti arab államokat, Iránt, Oroszországot, Nigériát, Venezuelát és Malajziát.

Abdulaziz bin Szalmán szaúdi energiaügyi miniszter visszautasította azokat a vádakat, amelyek szerint az energiaválság közepette fegyverként kezelik az olajárakat.

Az amerikai törvényhozók megjegyezték, hogy Szaúd-Arábiában mintegy 3000, az Egyesült Arab Emírségekben pedig 2000 amerikai katona állomásozik, valamint F-35-ös vadászgépeket és “más fegyverrendszereket” üzemeltetnek amerikaiak. Rijád és Abu-Dzabi Washington hagyományos kulcsfontosságú közel-keleti szövetségesei közé tartozik.

Az amerikai külügyminisztérium augusztusban jóváhagyta a Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) ballisztikus rakétaelhárító rakéták lehetséges eladását az Egyesült Arab Emírségeknek és a MIM-104 Patriot légvédelmi rakétarendszereket Szaúd-Arábiának.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.