2022, december 6.
6.1 C
Budapest
-10.1 C
Moszkva

Putyin: Oroszország kész segíteni a szegény országoknak az éhezés elleni küzdelemben

Oroszország kész segíteni a globális élelmiszerválság leküzdésében – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Kreml honlapján vasárnap közzétett videoüzenetében.

“Teljes mértékben ellátjuk a hazai piacot az alapvető termékekkel, amelyekre az embereknek szükségük van, sikeresen megoldjuk az élelmiszerbiztonság kérdését, és emellett növeljük az exportlehetőségeket. Készek vagyunk a magunk részéről hozzájárulni a globális élelmezési problémák leküzdéséhez, és a legszegényebb, fejlődő országoknak a szükséges segítséget nyújtani” – mondta az elnök.

Putyin megjegyezte, hogy a mezőgazdaság az orosz gazdaság egyik kulcsfontosságú ágazata, amely “évről évre meggyőző, méltó eredményeket mutat fel”.

Hozzátette, hogy az idei gabonatermés várhatóan rekordot dönt, mintegy 150 millió tonna lesz, ebből 100 millió tonna búza.

Az elnök azt is elmondta, hogy az országot sújtó példátlan szankciók miatt a mezőgazdasági termelők új kihívásokkal néznek szembe, de ezeket a problémákat le fogják küzdeni, amint Oroszország eléri a technológiai szuverenitást az agrárszektorban.

“A példátlan szankciós nyomás körülményei között dolgozni új kihívások elé állítja az agrár-ipari komplexumot. Ezeket közösen, az állam támogatásával fogjuk megoldani, és a korlátozásokat saját fejlődésünkre fogjuk felhasználni. Növelnünk kell a technológiai szuverenitás szintjét… ami azt jelenti, hogy növelnünk kell képességeinket a nemesítés, a genetika, a vetőmagtermelés terén; ösztönöznünk kell a modern hazai berendezésekre és gépekre való áttérést; meg kell teremtenünk a feltételeket a beruházások további beáramlásához” – jelentette ki.

Putyin többször is azzal vádolta a nyugati országokat, hogy az év elején kötött megállapodás értelmében átveszik az Ukrajnából exportált gabonát, ahelyett, hogy azt a fejlődő országokba szállítanák. A múlt hónap végén arra figyelmeztetett, hogy a helyzet globális élelmiszerválságot idézhet elő, rámutatva, hogy az ukrán kikötőkből szeptember 23-ig kilépett 203 hajóból mindössze négy ment a legszegényebb országokba.

Dmitrij Patrusev mezőgazdasági miniszter szerint Oroszország kész arra, hogy 2022 második felében akár 30 millió tonnára növelje a gabonaexportot, ami “az a mennyiség, amelyet az ENSZ-szel kötött megállapodásaink keretében megígértünk a világ éhezésének megoldására”. Ehhez azonban Moszkvának szüksége van arra, hogy az ENSZ segítsen feloldani a nyugati korlátozásokat, amelyek ugyan nem közvetlenül az orosz gabonaexportot célozzák, de problémát jelentenek az orosz szállítmányok számára.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.