2022, december 9.
3.5 C
Budapest
-4 C
Moszkva

Algéria hivatalosan kérte felvételét a BRICS-csoportba

Algéria kérte felvételét a BRICS-csoportba – közölte Leila Zarouki, az ország külügyminisztériumának nemzetközi partnerségért felelős különmegbízottja, akit az Al-Shourouk újság nyomán idézett a RIA Novosztyi.

“Algéria hivatalos kérelmet nyújtott be a BRICS-csoporthoz való csatlakozásra” – mondta a diplomata.

Abdelmajid Tebboun algériai elnök augusztusban kijelentette, hogy az ország készen áll a BRICS-hez való csatlakozásra, és megjegyezte, hogy szinte minden feltétel adott.

Később az arab ország orosz nagykövete, Valerian Shuvaev azt mondta, hogy Moszkvának nincs kifogása az ellen, hogy Algéria csatlakozzon a szervezethez.

Mint Szergej Rjabkov külügyminiszter-helyettes szeptemberben tisztázta, mintegy tucatnyi ország jelezte érdeklődését a BRICS-hez történő csatlakozás iránt, így vagy úgy. Megjegyezte, hogy a tagállamok vezetői a nyáron megbízást adtak az új tagok felvételére vonatkozó eljárás kidolgozására.

Rjabkov hangsúlyozta, hogy Moszkva üdvözli a blokk bővítésének lehetőségét, de nem szabad gyors döntésekre számítani.

Június végén az iráni külügyminisztérium közölte, hogy Teherán kérte felvételét a BRICS-csoportba, Alberto Fernandez argentin elnök pedig arról beszélt, hogy csatlakozni kíván a csoporthoz.

A kínai külügyminisztérium nemzetközi gazdasági ügyekért felelős osztályának vezetője, Li Keszin elmondta, hogy több ország is “kopogtat” a szövetség ajtaján: Indonézia, Törökország, Szaúd-Arábia, Egyiptom és Argentína.

Rijád BRICS-hez való csatlakozási szándékáról Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök is beszámolt a közel-keleti királyságban tett látogatása után. A kezdeményezést Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatta, és Vang Wenbin, a kínai külügyminisztérium szóvivője hangsúlyozta, hogy Peking “aktívan támogatja a társulás bővítésének folyamatát”.

A BRICS gazdasági tömböt jelenleg Oroszország, Kína, Brazília, India és Dél-Afrika alkotja.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Csaknem 100 lengyel zsoldossal végeztek az orosz erők Ukrajnában

Oroszország védelmi minisztériuma azt közölte, hogy egyetlen nap alatt számos nagy jelentőségű célpontot semmisített meg nagy pontosságú csapásokkal Ukrajnában. Köztük amerikai és német gyártmányú...

Putyin: Oroszország válaszcsapásként támadja az ukrán infrastruktúrát

Az orosz hadsereg azt követően kezdett el csapásokat mérni Ukrajna energetikai infrastruktúrájára, hogy merényletet követtek el a Krími híd ellen - jelentette ki Vlagyimir...

Klicsko: apokaliptikus télre kell készülnünk, de még nem kell evakuálni Kijevet

Az ukrán villamosenergia-hálózatot ért folyamatos orosz csapások "apokaliptikus" forgatókönyvet hozhatnak Kijevben - mondta Vitalij Klicsko polgármester szerdán a Reutersnek, de hangsúlyozta, hogy a hatóságok...