2022, december 2.
2.5 C
Budapest
-10.3 C
Moszkva

A BRICS-országok új tartalékvaluta létrehozásáról tárgyalnak

A BRICS-országok egy új tartalékvaluta létrehozásán dolgoznak, hogy jobban szolgálják gazdasági érdekeiket – közölte a héten Pavel Knjazev, az orosz külügyminisztérium nagykövete. Az új valuta az öt országot tömörítő blokk valutakosarain alapul majd.

“A BRICS-országok valutakosarain alapuló közös valuta létrehozásának lehetőségét és kilátásait vitatjuk meg” – mondta Knjazev a BRICS és a Sanghaji Együttműködési Szervezet bővítéséről szóló megbeszélésen.

A diplomata szerint a tagállamok “aktívan tanulmányozzák a pénzügyi információk cseréjének mechanizmusait”, hogy megbízható alternatívát alakítsanak ki a nemzetközi fizetésekhez.

A BRICS a dollártól és az eurótól való függőség csökkentésére törekedve közös pénzügyi infrastruktúrát kíván kiépíteni, amely lehetővé teszi egy tartalékvaluta létrehozását.

Az Argentínával és Iránnal kibővített BRICS csoport országai.

A Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és Dél-Afrikát tömörítő csoport fokozza a gazdasági kapcsolatokat, a kereskedelmi forgalom folyamatosan növekszik a világjárvány és az ukrajnai konfliktus okozta korlátozások ellenére.

A BRICS korábban közölte, hogy közös fizetési hálózat létrehozásán dolgozik, hogy csökkentse a nyugati pénzügyi rendszertől való függőséget. A tagországok a kölcsönös kereskedelemben a helyi valuták használatát is fokozták.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Külföldi zsoldosokra mértek csapást az orosz erők a Donbasszban

Az orosz légierő és a tüzérség csapást mért a külföldi zsoldosok egyik ideiglenes telepítési pontjára a Donyecki Népköztársaságban lévő Csaszov Jarban (ukránul Csasziv Jar),...

A Kreml szerint elfogadhatatlanok Biden feltételei a tárgyalásokhoz

A Kreml szerint elfogadhatatlanok azok a feltételek, amelyeket Joe Biden amerikai elnök az Oroszországgal folytatott tárgyalások megkezdéséhez támasztott - mondta Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő. "Valójában,...

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...