2022, december 1.
3.8 C
Budapest
-13.8 C
Moszkva

A dél-afrikai elnök megerősítette, hogy Szaúd-Arábia csatlakozik a BRICS-családhoz

Cyril Ramaphosa dél-afrikai elnök megerősítette, hogy Szaúd-Arábiai kifejezte azon szándékát, hogy csatlakozni kíván a Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika (BRICS) családhoz – írja a The Citizen című lap.

Az elnök azzal a meggyőződéssel fejezte be a Királyságban tett állami látogatását, hogy a két ország megszilárdította a folyamatos kétoldalú együttműködést és megszilárdította stratégiai partnerségüket.

Szaúd-Arábia dél-afrikai nagykövete, Sultan Al-Anqari is részt vett a két ország közötti kétoldalú találkozók egy részén.

Ramaphosa a két szent mecset letéteményesének, Ő Királyi Felsége (Őfelsége) Szalmán bin Abdulaziz al-Szaúd király meghívására látogatott Szaúd-Arábiába, és október 15-én és 16-án Dzsiddában fogadta őt Mohammed bin Szalmán bin Abdulaziz al-Szaúd trónörökös és a Szaúdi Királyság miniszterelnöke.

Szaúd-Arábia és a BRICS

Az elnök szerint Szaúd-Arábia csatlakozása a BRICS-hez jelentős változást jelentene a blokkot alkotó országokban.

Elmondta azonban, hogy ezt a jövő évi, Dél-Afrikában tartandó csúcstalálkozón fogják megvitatni.

“A BRICS-országok jövőre találkoznak egy csúcstalálkozón Dél-Afrika elnökletével. És az ügyet meg fogják vizsgálni.”

“És már most számos ország vagy nemzet megkereste a többi tagországot, mi pedig ugyanazt a választ adtuk nekik, hogy ezt maguk a BRICS-partnerek, azaz öten fogják megvitatni, és ezt követően születik majd döntés” – mondta Ramaphosa.

Gazdasági kapcsolatok

Ramaphosa egyértelmű menetrendet határozott meg a Szaúd-Arábiával való gazdasági kapcsolatok bővítésére, és a látogatás lehetőséget adott arra, hogy a királysággal folytatott korábbi megbeszéléseket előmozdítsa a beruházásokról és az együttműködésről a meghatározott kiemelt ágazatokban, nevezetesen a mezőgazdaságban, a védelemben, az energetikában és a közlekedésben.

Dicsérte a 17 egyetértési megállapodást, amelyek a két ország által elérni kívánt valódi sikerről tanúskodnak.

“Azzal, hogy 2018-ban Szaúd-Arábia elkötelezte magát, hogy 10 milliárd dollárt fektet be a dél-afrikai gazdaságba, sok szempontból elültette a magot, és ez a mag kicsírázott, és eddig egymilliárd dollárt fektettek be Dél-Afrikában az ACWA Power nevű vállalaton keresztül.” – mondta.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...