2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

A Krím félszigetre látogat Dmitrij Romanov herceg

A jövőhéten a Krím félszigetre látogat Dmitrij Romanovics Romanov herceg, aki II. Miklós néhai orosz cár rokona – értesült a TASS. A hírügynökségnek adott interjúban a herceg elmondta, hogy boldog amiért ellátogathat a félszigetre. Hozzátette, hogy a Romanov-ház történelmének számos epizódja szorosan összefonódik a Krím félszigettel. Dmitrij herceg elmondta, hogy ellátogat a Livadia palotához, ahol ezen a nyáron avatták fel II. Miklós cár emlékművét és a Dulber palotához,  amely nagyapja Pjotr Nyikolajevics Romanov orosz nagyherceg az Orosz Cári Hadsereg vezérezredesének a nyári rezidenciája volt.

A Livadia palota a félsziget egyik legnépszerűbb látványossága. A cári család gyakran tartózkodott itt. A birtokot 1861-ben II. Sándor ajándékul vette meg feleségének. A cár itt hunyt el 1894-ben. Fia II. Miklós neoreneszánsz stílusban építette át a cári rezidenciát. A márványból, betonból és mészkőből emelt kastély építőanyagai a Krím-félszigetről származtak. Az 1911-ben elkészült épület fő szárnya a Márvány-palota lett. 1945-ben itt tartották a jaltai konferenciát.

A herceg reméli, hogy teljesül az álma, hogy ellátogathat Szevasztopolba, az orosz haditengerészet dicsőséges városába is. Elmondta, hogy nagybátyja Nyikolaj Nyikolakevics nagyherceg (Ifjabb Nyikolaj Nyikolajevics Romanov) az orosz hadsereg és haditengerészet főparancsnoka Szevasztopol tiszteletbeli polgári címét viseli.

Dmitrij herceg jelenleg Dániában él családjával. A Romanov-ház képviseletében most lesz az első hivatalos látogatás a Krímen, amióta a félsziget újraegyesült Oroszországgal. A herceg augusztus 25-én érkezik a Krímre.

Visszatérnének

A Romanov család szóvivője, Alekszandr Zakatov emlékeztetett, hogy a leszármazottak már nem egyszer jelezték, készek visszatérni Oroszországba. Miközben semmilyen vagyoni kártérítést, sem politikai befolyást nem követelnek, azt szeretnék, hogy történelmi örökségként ismerje el az uralkodó házat az orosz állam.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kijev engedélyezte, hogy a katonákat végzettség nélkül is tiszti rangra emelhessék

Az ukrán parlament hétfőn elfogadta azt a törvénymódosítást, amely lehetővé teszi tiszti rendfokozatok megadását a harci tapasztalattal rendelkező, de felsőfokú katonai végzettséggel nem bíró...

Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának

A háborúnak csak a tűzszünet és a béketárgyalások vethetnek véget, a fegyverek és a lőszerkészlet átadása nem, ezért Magyarország nem adja át lőszerkészletét Ukrajnának...

Újabb fegyver- és lőszerszállítmányt küld az Egyesült Államok Ukrajnába

Az Egyesült Államok újabb 350 millió dollár értékű (mintegy 130 milliárd forint) katonai segítségnyújtást jelentett be Ukrajna számára hétfőn. Joe Biden elnök felhatalmazása nyomán -...
spot_img

Videó