2023, március 31.
10.2 C
Budapest
0.4 C
Moszkva

A Kreml szerint nagy lesz a lelkesedés a nyugati tankok megsemmisítésére

Az orosz vállalkozások és tisztviselők által a nyugati haditechnikai eszközök ukrajnai megsemmisítéséért felajánlott pénzjutalmak elkerülhetetlenül több lelkesedőhöz fognak vezetni, akik hajlandóak lesznek vállalni a feladatot – jósolta szerdán Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

Megjegyezte, hogy bár a nyugati harckocsikat, például a Leopard 2 és az M1 Abrams típusú harckocsikat még nem szállították le a kijevi erőknek, az ilyen felajánlások “mindenki egységét és vágyát” mutatják, hogy hozzájáruljanak Oroszország Ukrajnában zajló katonai műveletének céljai eléréséhez.

Múlt héten Berlin bejelentette, hogy 14 Leopardot szállít Kijevnek, és lehetővé teszi más európai országok számára, hogy saját készleteiket, összesen 112 harckocsit adjanak át Ukrajnának. Washington eközben 31 Abrams harckocsit ígért, de ezek leszállítása csak 2023 végén várható.

A Nyugat döntése nyomán Alekszandr Oszipov, Oroszország keleti Zabaikalszkij régiójának kormányzója aláírta azt a rendeletet, amely kimondja, hogy az ukrajnai harcokban részt vevő helyi katonák pénzjutalmat kaphatnak, ha sikerül lefoglalniuk vagy megsemmisíteniük egy német vagy amerikai harckocsit.

Azok, akik sikeresen elfognak egy működőképes állapotban lévő Leopard 2-t, akár 3 millió rubelt (15 millió forintot) is kaphatnak, míg azok, akik megsemmisítik, 1 millió rubelt (5 millió forintot). Az elfogásban segédkezők szintén 2,5 millió forintot kaphatnak, akik pedig a német tankok megsemmisítésében segítenek, azok kb 780 ezer forintot kapnak. Megjegyezték, hogy akár 10 ember is szerepelhet a kifizetésekre jogosult résztvevők között.

Ami az amerikai M1 Abrams harckocsikat illeti, a kormányzó 1,5 millió rubel (7,5 millió forint) összeget ígért az elfogásukért és 500 000 rubelt (2,5 millió forintot) a megsemmisítésükért.

Hasonló vérdíjat ajánlott fel a Foresz orosz vegyipari vállalat is, amely pénteken közölte, hogy 5 millió rubelt (25 millió forintot) fizet minden olyan orosz katonának, aki megsemmisíti vagy elfogja valamelyik tankot, és 500 000 rubelt (2,5 millió forintot) ajánlott fel a későbbi trófeákért. A cég azt is közölte, hogy 15 millió rubeles (75 millió forintos) díjat fizetne ki az első lelőtt F-15-ös vagy F-16-os vadászgépért, ha ilyen fegyvereket szállítanának Ukrajnának.

Moszkva többször felszólított az Ukrajnába irányuló külföldi fegyverszállítások ellen, azzal érvelve, hogy azok csak még több vérontáshoz vezetnek, és nem változtatnak az orosz katonai művelet kimenetelén. A Kreml a NATO konfliktusban való közvetlen részvételének bizonyítékaként bélyegezte meg a nehéz harckocsik Kijevbe küldéséről szóló döntést is, és arra figyelmeztetett, hogy a tankok el fognak égni, mint a többi nyugati fegyver.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Lavrov: a nyugati országok közvetlen részvevő az Oroszország elleni háborúnak

A nyugati országok közvetlen résztvevői az Oroszország elleni háborúnak - mondta Szergej Lavrov külügyminiszter a Prensa Latina kubai hírügynökségnek adott interjújában. "Nem tűrhetjük tovább a...

Amerikai támogatásért cserébe Horvátország 14 helikoptert küld Ukrajnának

Horvátország tizenkét Mi-8 és két Mi-8T típusú szovjet-orosz gyártmányú közepes szállító helikoptert küld Ukrajnának - ezt Mario Banozic védelmi miniszter erősítette meg csütörtökön, a...

Kuleba: a régóta várt ukrán ellentámadás nem lesz sorsdöntő, de ettől még támogassák Ukrajnát

Az Ukrajna által már nagyon várt ellentámadás nem tekinthető sorsdöntő pillanatnak az Oroszországgal fennálló konfliktusban - jelentette ki Dmitro Kuleba kijevi külügyminiszter, aki felszólította...
spot_img

Videó