2023, január 30.
-1.4 C
Budapest
-2.5 C
Moszkva

Kreml: a NATO tankjai el fognak égni

Kijev külföldi támogatói, akik tankok és más nehézfegyverek szállítására esküdtek fel Ukrajnának, nem törődnek az ukránok életével, és az motiválja őket, hogy Oroszországnak fájdalmat okozzanak – jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A Lengyelország és Nagy-Britannia által tett ígéretek, miszerint harckocsikat szállítanak Kijevnek, azt jelzik, hogy azt akarják, hogy az ukrajnai konfliktus tovább fokozódjon – mondta az orosz tisztségviselő hétfőn újságíróknak. Ezek a fegyverek azonban nem fogják megváltoztatni a konfliktus kimenetelét – tette hozzá.

“Azok a harckocsik eléghetnek és el fognak égni, mint a többi [fegyver]” – jelentette ki Peszkov.

Oroszország negatívan viszonyul a tervezett szállítmányokhoz, és újabb bizonyítéknak tartja, hogy az azokat szállító országok “eszközként használják [Ukrajnát] oroszellenes céljaik eléréséhez” – tette hozzá.

A NATO és számos állam ígéretet tett arra, hogy nehezebb fegyvereket szállít Ukrajnának. A brit kormány 14 Challenger 2 harckocsi szállítására tett ígéretet, míg az Egyesült Államok, Franciaország és Németország gyalogsági harcjárművek küldését vállalta.

Lengyelország is kifejezte szándékát, hogy német gyártmányú Leopard harckocsikat küld az országnak, bár Berlin figyelmeztetett, hogy a beleegyezése nélkül ez sérti a fegyverexport-megállapodást, amelynek értelmében a páncélosokat Lengyelországba szállították.

A szállító országok most pénteken találkoznak a németországi Ramstein amerikai légitámaszponton, ez lesz a hetedik ilyen jellegű találkozó azóta, hogy Oroszország csaknem tizenegy hónappal ezelőtt csapatokat küldött a szomszédos államba. Moszkva a NATO Ukrajnába történő terjeszkedését nevezte meg nemzetbiztonságát fenyegető veszélyként és a katonai művelet egyik fő okaként.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár fontosnak nevezte “a nehéz haditechnikai eszközökre vonatkozó legutóbbi ígéreteket” Ukrajnának, és arra számít, hogy a közeljövőben továbbiakra is sor kerül.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Reznyikov: Ukrajna reméli, hogy tavasszal már használhatja a nyugati harckocsikat

Az ukrán fegyveres erők valószínűleg tavasszal kezdik el használni a nyugati harckocsikat a harctéren - mondta Olekszij Reznyikov védelmi miniszter a kanadai CBC televíziós...

Megérkeztek a nagy-britanniai kiképzésre az ukrán harckocsizók

Megérkeztek Nagy-Britanniába azok az ukrán katonák, akiket a brit Challenger 2 harckocsik üzemeltetésére képeznek ki a brit fegyveres erők szakértői - közölte vasárnap a...

(+18!) Külföldi zsoldosok megcsonkított holttesteit találta meg a Wagner-csoport Bahmutban

Külföldi zsoldosok holttesteit találták meg Artyomovszk (Ukrajnában Bahmut néven ismert) városában - közölte vasárnap Jevgenyij Prigozsin, a Wagner katonai magáncég alapítója. "Ma a Wagner PMC...