2023, szeptember 21.
19.5 C
Budapest
18.1 C
Moszkva

A grúz kormánypárt vádemelési eljárást indított az elnök ellen

A kormányzó Grúz Álom párt vádemelési eljárást indít Salome Zurabishvili grúz elnök ellen – közölte Irakli Kobakhidze, a Grúz Álom elnöke egy pénteki sajtótájékoztatón.

“A párt politikai tanácsának ülésén úgy döntöttünk, hogy vádemelési eljárást indítunk Salome Zurabishvili elnök ellen, aki megsértette az ország alkotmányát azzal, hogy nem egyeztetett a kormánnyal az európai látogatásokról” – mondta Kobakhidze.

Ugyanakkor megjegyezte, hogy a parlament politikai erőviszonyai alapján nem lehet érvényt szerezni a vádemelési eljárásnak, mivel a 150 szavazatból 100-ra van szükség, és a kormánypárt nem tud ennyit megszerezni.

“Ennek a körülménynek ellenére elindítjuk a vádemelési eljárást, mivel nem engedhetjük meg, hogy az elnök megsértse az alkotmányt. Pert fogunk indítani az Alkotmánybíróságon, amely megerősíti az elnök által elkövetett jogsértést, majd ezt követően a parlamentben szavazásra bocsátjuk a kérdést. Az ellenzék elutasítása a vádemelés támogatásának elutasítása ismét megmutatja, hogy az elnök és az ellenzék egy irányba cselekszik” – mondta Kobakhidze.

Egy nappal korábban Zurabishvili megkezdte németországi látogatását. Zurabishvili adminisztrációja pénteken beszámolt az elnöknek az EU vezetésével folytatott megbeszéléseiről. Az oroszellenes grúz elnök többször bírálta a kormányt, amiért az nem vezetett be szankciókat Oroszország ellen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: jelenleg nincs alapja a tárgyalások megkezdésének

Oroszország kész diplomáciai megoldást keresni az ukrajnai konfliktusra, de egyelőre nincs alapja a tárgyalások megkezdésének - közölte a Kreml sajtófőnöke. "Egyre gyakrabban hallani a 'tárgyalások'...

Ukrajna energetikai infrastruktúrája került tűz alá

Az ukrajnai Rivne energetikai infrastruktúrája tűz alá került, a Rivnenszkij járás egy része áram nélkül maradt - jelentette Vitalij Koval, a Rivne terület közigazgatás...

Lengyelország leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat

Lengyelország nem fog többé fegyvereket szállítani az ukrán hadseregnek - jelentette ki Mateusz Morawiecki miniszterelnök, hozzátéve, hogy Varsó inkább saját biztonságára összpontosít. A döntést...
spot_img

Videó