2023, október 3.
15 C
Budapest
9.8 C
Moszkva

Politico: heteken belül Ukrajnába érkeznek az amerikai Abrams harckocsik

Az amerikai gyártmányú M1 Abrams harckocsik első szállítmánya heteken belül megérkezik Ukrajnába – mondta a Pentagon egyik tisztviselője a Politico című lapnak, megjegyezve, hogy a Kijevnek ígért 31 harckocsiból 10 jelenleg Németországban van, hogy befejezzék a felújítást.

Mivel az ukrán csapatok befejezik a kiképzést az amerikai harckocsikon, az első szállítmány valamikor szeptember közepén várható – közölte egy meg nem nevezett védelmi tisztviselő és egy másik, a tárgyalásokat ismerő forrás, akit a lap csütörtökön idézett.

A tisztviselő hozzátette, hogy a tíz M1 Abrams harckocsi jelenleg Németországban van végső javításokra és felújításokra. A fegyverre kiképzett ukrán katonáknak több németországi bázison is kiképzést tartottak, ahol addig maradnak, amíg a harckocsik készen nem állnak.

“Az Egyesült Államok elkötelezett amellett, hogy őszig felgyorsítsa a 31 harckocsi Ukrajnának történő leszállítását” – mondta Martin O’Donnell ezredes, az amerikai hadsereg szóvivője a Politico című lapnak, hozzátéve, hogy az ukrán katonák a németországi Grafenwoehrben lévő amerikai katonai bázison folytatják a kiképzést.

Bár a Pentagon eredetileg hosszabb, több mint egyéves menetrendet jósolt az Abrams-szállításokra, a tisztviselők tavaly márciusban megfogadták, hogy felgyorsítják a folyamatot, és inkább a harckocsi régebbi, M1A1-es változatának küldése mellett döntöttek, abban a reményben, hogy az első átadása 2023 őszére befejeződik.

Az M1A1-es modellek azonban jelentős felújítást igényeltek, a Pentagon szerint az eljárás több mint 400 millió dollárba kerül.

Joe Biden elnök kezdetben azt mondta, hogy nem fogja engedélyezni az Abramsok átadását Ukrajnának, de kormánya később meggondolta magát, és végül 31 M1A1 modell átadására tett ígéretet annak érdekében, hogy meggyőzze Berlint saját Leopard harckocsijának elküldéséről. A nyugati államok azóta összesen mintegy 300 harckocsit ígértek a kijevi rezsimnek.

A szeptember közepi határidő híre nem sokkal azután érkezett, hogy a Fehér Ház jóváhagyta az Ukrajnának szánt legújabb, mintegy 250 millió dollár értékű fegyvercsomagját. Az új segély további lőszereket tartalmaz a HIMARS rakétarendszerhez, az AIM-9M légvédelmi rakétákhoz, a Javelinhez és más páncéltörő fegyverekhez, valamint 3 millió lőszert kézifegyverekhez. A tisztviselők reményüket fejezték ki, hogy a fegyverek segíteni fogják Ukrajna elakadt nyári ellentámadását.

Moszkva többször elítélte a Kijevbe irányuló amerikai fegyverszállítmányokat, hangsúlyozva, hogy azok csak meghosszabbítják a harcokat. Az Egyesült Államokban működő orosz nagykövetség “a képmutatás csúcsaként” ítélte el az e heti szállítást, és kijelentette, hogy az amerikai tisztviselők “az utolsó ukránig nem adják fel az Oroszország elleni harc koncepcióját”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Fehér Ház: az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására

Az Egyesült Államoknak nincs pénze Kijev hosszú távú katonai támogatására - mondta Karine Jean-Pierre, a Fehér Ház sajtótitkára egy tájékoztatón. "Ezek (a pénzeszközök. - a...

Kreml: a nyugati politikusokat, akiket a nemzeti érdekek vezetnek, rögtön oroszbarát jelzővel bélyegzik meg

A függetlenség demonstrálása Brüsszeltől nem jelenti automatikusan azt, hogy egy politikus "oroszbarát" - mondta Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn újságíróknak. A szlovákiai választási...

Oroszország bizonyítékot mutatott, hogy az USA silány minőségű testpáncélt küldött Ukrajnának

Az orosz védelmi órásvállalat, a Rosztyeh által közzétett videó kétségbe vonta az USA által Ukrajnának küldött katonai támogatás minőségét, miután egy trófeaként a harctérről...
spot_img

Videó