2022, december 2.
2.6 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

A Balti-tengerbe zuhant egy magángép, állítólag pilóta nélkül repült át Európa felett

A svéd hatóságok nagyszabású kutató-mentő akciót indítottak, miután egy magánrepülőgép a tengerbe zuhant Lettország partjainál – jelentette a svéd és a német média. A vasárnap Dél-Spanyolországból felszállt repülőgép a médiajelentések szerint több európai ország felett repült át úgy, hogy a pilótafülkében állítólag senki sem tartózkodott.

A Bild című német bulvárlap által amerikai gyártmányú Cessna repülőgépként azonosított magánrepülőgép a dél-spanyolországi Jerez városából tartott a németországi Kölnbe. A média szerint legalább hat ember tartózkodott a fedélzeten, köztük egy pilóta, egy férfi, egy nő és egy fiatal lány. Személyazonosságukat egyelőre nem hozták nyilvánosságra.

A pilóta nem sokkal a felszállás után “légnyomásproblémákról” számolt be a pilótafülkében, de a gép folytatta a repülést – írja a Bild. A média szerint a légiforgalmi irányítók egy ponton elvesztették a kapcsolatot a repülőgéppel, amikor az Dél-Franciaország területe felett járt. Ezután francia és spanyol vadászgépeket vezényeltek a gép ellenőrzésére.

A Bild szerint a vadászgépek pilótái, akik felfedezték a még mindig repülő magángépet, nem láttak senkit sem a pilótafülkében, sem az utastérben. Mégis hagyták, hogy a gép folytassa útját. A magánrepülőgép nem szállt le Kölnben, hanem folytatta útját északkelet felé.

A Bild szerint egy másik vadászrepülőgépet küldtek ki egy rostocki német támaszpontról. Ennek pilótája szintén nem tudta kideríteni, mi történt a fedélzeten, bár a katonai repülőgép az északkelet-németországi Rugen szigetéig kísérte a magángépet – tette hozzá a lap.

A Flightradar24 megfigyelő honlap szerint a “szellemjárat”, ahogyan egyes médiumok már elnevezték, a repülés nagy részében stabilan 11 kilométeres magasságban és óránkénti 670 kilométer körüli sebességgel haladt. Miután átrepült a svédországi Gotland szigetének déli csücske felett, elkezdett veszíteni mind sebességéből, mind magasságából, majd végül a lettországi Ventspils városától északnyugatra lévő tenger felett eltűnt a radarokról.

A svéd tengerészeti hivatal és az ország parti őrsége egy helikoptert és egy repülőgépet küldött a lehetséges baleset helyszínére. A Stena Line egyik kompját is átirányították, hogy segítsen a mentési munkálatokban – jelentette a svéd média.

“Nincs remény a túlélőkre” – mondta a svéd médiának Johan Ahlin, a Tengerészeti és Légimentő Központ egyik tisztviselője, hozzátéve, hogy “a baleset csak idő kérdése volt”. A svéd tengerészeti hivatal azt is közölte, hogy a lehetséges baleset helyszínén “kisebb roncsdarabokat és olajfoltokat” találtak a vízen.

A “szellem járat” körülményei továbbra is nagyrészt rejtélyesek. Nem ez az első ilyen eset. Júniusban egy ismeretlen repülőgépnek sikerült engedély nélkül átrepülnie több európai ország felett, mielőtt a legénysége nyomtalanul eltűnt.

A júniusi esetben azonban a Litvániából felszállt gép biztonságosan leszállt egy elhagyatott bulgáriai repülőtéren. A személyzetnek sikerült elmenekülnie a helyszínről, és ismeretlen maradt a kilétük. Több ország tisztviselői szorosan követték a járatot, az amerikai, a magyar és a román légierő több ponton is katonai repülőgépeket küldött a gép kíséretére. A kíséret azonban megszakadt, amikor a gép belépett a bolgár légtérbe.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Kreml: a NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet

A NATO továbbra is háborúra kényszeríti Kijevet - jelentette ki Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő újságíróknak csütörtökön az észak-atlanti szövetség bukaresti külügyminiszteri tanácskozását értékelve. "A...

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...