2022, december 4.
6.7 C
Budapest
-10.6 C
Moszkva

Scholz: Németország átvészeli a telet

A német kormány már több időszerű döntést hozott a téli válság elkerülése érdekében, és kész megváltoztatni a piaci szabályokat, hogy megvédje a polgárokat és a vállalatokat a megugró energiaköltségektől – mondta Olaf Scholz kancellár vasárnap, miközben egy új, 65 milliárd eurós inflációcsökkentő tervet mutatott be.

“Átvészeljük ezt a telet” – nyugtatta meg Scholz a nemzetet sajtótájékoztatóján.

“Németország összetart a nehéz időkben”.

Scholz elmondta, hogy “nagyon is tudatában van” annak, hogy sok német küzd az emelkedő árakkal, és a kormány “nagyon-nagyon komolyan veszi ezeket az aggodalmakat”.

A vasárnap bejelentett segélyintézkedések harmadik körének becsült értéke 65 milliárd euró, amely egyszeri 300 eurós kifizetést biztosít a német nyugdíjasoknak és egy kisebb, 200 eurós kifizetést a diákoknak. A kormány emellett 700 ezerről 2 millió emberre akarja kiterjeszteni az állami lakástámogatási programot, és csökkenteni akarja a társadalombiztosítási adót azok számára, akiknek havi jövedelme 2000 euró alatt van.

Az új kezdeményezések finanszírozására, amelyek a két korábbi segélycsomaggal együtt mintegy 95 milliárd eurót tennének ki, Scholz a német energiaszolgáltatók “túlzott nyereségét” kívánja megcsapolni. A kormány árplafont akar bevezetni azoknál a szolgáltatóknál, amelyek olyan forrásokból termelnek áramot, mint a szén, a szél és a napenergia, és nem kell fizetniük a drága földgázért – viszont hasznot húznak a megugró áramárakból.

“Határozottan elszántak vagyunk arra, hogy a piaci szabályokat úgy változtassuk meg, hogy az ilyen váratlan nyereségek többé ne fordulhassanak elő, illetve hogy azokat lefölözzük” – ígérte a szociáldemokrata kancellár.

Németország, amely szükségleteinek kielégítése érdekében nagymértékben függ az orosz energiaimporttól, az elmúlt hónapokban drasztikusan csökkentett oroszországi földgázszállítások miatt az energiaárak az egekbe szöktek. Miközben Moszkva a nyugati szankciókat okolja a gázszivattyúzó berendezések rendszeres karbantartásának akadályozásáért, Scholz vasárnap azt állította, hogy Oroszország már nem tekinthető megbízható energiaszállítónak. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök válaszul azzal vádolta Berlint, hogy “hibrid háborút” folytat Moszkva ellen.

Augusztusban a német infláció 7,9 százalékra emelkedett. Az előrejelzések szerint az energiaárak emelkedése miatt 2022 végére Németországban és az euróövezetben 10% körüli szintre emelkedik, ami az elmúlt évtizedek legmagasabb szintje.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Az orosz erők folytatják az előrenyomulást Artemovszk (Bahmut) felé

Folytatják az előrenyomulást az orosz csapatok a donyecki régióban lévő Artemovszk (Bahmut) város közelében - jelentette ki a vasárnapi hadijelentést ismertetve Igor Konasenkov altábornagy,...

Kreml: Putyin hamarosan a Donbasszba látogat

Az elnök biztosan meg fogja tenni - mondta Dmitrij Peszkov, arra a kérdésre válaszolva, hogy Vlagyimir Putyin ellátogat-e a Donbasszba. "Erre biztosan sor fog kerülni...

Lengyel különleges erők érkeztek az ukrajnai Dnyipropetrovszk régióba

Az ukrán hadsereg közölte, hogy a NATO parancsnokságának alárendelt, ukrán egyenruhás lengyel különleges erők tisztjeiből és harcosaiból álló, kombinált különítmény érkezett a Dnyipropetrovszki területen...