Hibázott a NOB: 28 orosz sportoló ellen hozott szankciót semmisítettek meg

Hibázott a NOB: 28 orosz sportoló ellen hozott szankciót semmisítettek meg

A lausanne-i székhelyű nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) elfogadta 28 orosz sportoló fellebbezését, amelyet a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) döntése ellen nyújtottak be, az állítólagos “szisztematikus” doppingolással kapcsolatban – jelentette be a szervezet csütörtökön. A sportolók ellen kivetett NOB szankciókat eltörlik.

Mindkét CAS bizottság egyhangúlag megállapította, hogy az ügy kapcsán a NOB által benyújtott bizonyítékok nem minden esetben azonos súlyúak – áll a lausannei nemzetközi szervezet közleményében. A CAS mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását.

Az ítélet szerin 28 orosz sportoló esetében a bizonyítékok elégtelennek minősülnek annak megállapítására, hogy doppingvétséget követtek el.

Az érintett 28 sportoló fellebbezését elfogadták, az ellenük hozott büntetőintézkedéseket törölték és visszakapják a 2014-es Szocsi téli olimpián szerzett egyéni eredményüket is.

A CAS további 11 orosz sportoló fellebbezését is elfogadta, akik élethosszig tartó eltiltás helyett csak a következő téli játékokon nem vehetnek részt.

A NOB még 2017 december 5-én jelentette be, hogy “államilag támogatott doppingolás” miatt eltiltja Oroszország nemzeti csapatát a phjongcsangi téli olimpiától.

Ez is érdekelhet:  Putyin bejelentette az első orosz Covid-19-vakcina bejegyzését, egyik lánya is megkapta az oltást

A döntés értelmében a “tiszta” orosz sportolók semleges zászló alatt “Olimpiai Sportoló Oroszországból” megjelöléssel vehetnek részt a játékokon.

Több mint 40 orosz sportolót, köztük Szocsi olimpiai bajnokait tiltottak el élethosszig és vették el eredményeiket az állítólagos doppingvétség miatt. Ezt döntést bírálta most felül a CAS.

Bizonyíték nélkül alázta meg az oroszokat a NOB

Az ítélet értelmében bizonyíték nélkül alázta meg a Nemzetközi Olimpiai Bizottság az érintett sportolókat.

A NOB a közelmúltban kijelentette: a 43 eltiltott a CAS esetleges felmentő ítélete ellenére sem lehet ott a Koreai Köztársaságban. A kérdés most az, hogy vajon változtat-e ezen az álláspontján.

Az ügy hátterében a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megbízott kanadai jogászprofesszor, Richard McLaren vezette “független vizsgálóbizottság” jelentése áll, amely az oroszok államilag támogatott, rendszerszintű doppingolását tárta fel.

 

CATEGORIES
TAGS