2023, december 7.
0.4 C
Budapest
-11.1 C
Moszkva

A Katyusa helyettesítheti az orosz himnuszt

Az Orosz Olimpiai Bizottság azzal a kéréssel fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák el azokon  az olimpiai játékokon, amelyeken az orosz himnusz használatát betiltották.

Ezt Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke – olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi kardvívó – jelentette be újságíróknak hétfőn Moszkvában.

“Elküldtük javaslatunkat és most választ várunk a NOB-tól. Nem ég a ház, a döntés meghozatalához elegendő idő áll rendelkezésre” – mondta.

A Katyusa himnuszhelyettesítő használatára január közepén az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tagozata tett javaslatot.

“Ez egy hazafias dal, amelyet nemcsak Oroszországban, de nemzetközileg is ismernek, és a gyerekek is szeretik. Ezért ezt a dalt terjesztjük elő mérlegelésre az Orosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának” – jelentette ki akkor az ugyancsak olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozó, Szofja Velikaja.

A Katyusa hangozhat fel az orosz himnusz helyett a május-júniusi rigai jégkorong-világbajnokságon is. Erről az elképzelésről – az orosz hírügynökség korábbi értesülése szerint – a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a március 15-ei tanácsülésén tárgyal.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, melyet az “állami szintű doppingolás”, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

A Katyusa népszerű dal a második világháború korából, amely egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán képviselő: Ukrajna NATO-csatlakozásai reményei szertefoszlottak

Ukrajnának gyors NATO-csatlakozással kapcsolatos reményei szertefoszlottak - jelentette ki kedden a Telegramban Olekszij Honcsarenko, a Verhovna Rada (ukrán parlament) egyik tagja. Azt állította, hogy...

Reuters: Ukrajna új fegyver kívánságlistát adott át az Egyesült Államoknak

Az ukrán hadsereg egy listát adott ki azokról a fegyverekről, amelyeket a következő hónapokban szeretne megkapni Washingtontól, beleértve számos olyan új fegyvert, amelyek nem...

BBC: néhány besorozott ukrán “tengerészgyalogos” úszni sem tud

Fiatal és kiképzetlen ukrán sorkatonákat küldenek a frontvonal egy erőszakos szakaszára, Herszon közelébe, hogy aztán orosz drónok és lövedékek mérjenek rájuk csapást - mondta...
spot_img

Videó