2022, október 4.
10.6 C
Budapest
11 C
Moszkva

A Katyusa helyettesítheti az orosz himnuszt

Az Orosz Olimpiai Bizottság azzal a kéréssel fordult a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB), hogy a Katyusa című szovjet háborús dalt játszhassák el azokon  az olimpiai játékokon, amelyeken az orosz himnusz használatát betiltották.

Ezt Sztanyiszlav Pozdnyakov, az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke – olimpiai, világ- és Európa-bajnok korábbi kardvívó – jelentette be újságíróknak hétfőn Moszkvában.

“Elküldtük javaslatunkat és most választ várunk a NOB-tól. Nem ég a ház, a döntés meghozatalához elegendő idő áll rendelkezésre” – mondta.

A Katyusa himnuszhelyettesítő használatára január közepén az Orosz Olimpiai Bizottság sportolói tagozata tett javaslatot.

“Ez egy hazafias dal, amelyet nemcsak Oroszországban, de nemzetközileg is ismernek, és a gyerekek is szeretik. Ezért ezt a dalt terjesztjük elő mérlegelésre az Orosz Olimpiai Bizottság végrehajtó bizottságának” – jelentette ki akkor az ugyancsak olimpiai, világ- és Európa-bajnok kardozó, Szofja Velikaja.

A Katyusa hangozhat fel az orosz himnusz helyett a május-júniusi rigai jégkorong-világbajnokságon is. Erről az elképzelésről – az orosz hírügynökség korábbi értesülése szerint – a Nemzetközi Jégkorong Szövetség (IIHF) a március 15-ei tanácsülésén tárgyal.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) december 17-én jóváhagyta Oroszország eltiltását, de felére csökkentette a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által kiszabott négyéves büntetést, melyet az “állami szintű doppingolás”, illetve a moszkvai doppingellenőrző laboratórium működésében észlelt visszaélések miatt 2019 decemberében hozott meg.

A határozat továbbra is megakadályozza az orosz sportolókat abban, hogy a nemzetközi versenyeken országuk zászlaja alatt induljanak és lejátsszák tiszteletükre a himnuszukat. A CAS-döntés értelmében az oroszok az idénre halasztott tokiói nyári, valamint a 2022-es pekingi téli olimpián sem indulhatnak nemzetük képviseletében.

Oroszország emellett 2022 végéig nem rendezhet világversenyeket és nem is pályázhat azok megrendezésére, ezeken kormánytisztviselői és képviselői sem vehetnek részt.

A Katyusa népszerű dal a második világháború korából, amely egy lányról szól, aki visszavárja kedvesét a távoli határvidékről. A Katyusa női nevet kapta a Vörös Hadseregnek az először ezekben az években bevetett reaktív sorozatvetője is.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Elon Musk: a Krím Oroszország része

Elon Musk a Twitteren szólalt meg az Oroszország és Ukrajna között zajló eseményekről. Egy tervet is javasolt az ukrajnai ellenségeskedések befejezésére, feldühítve ezzel az ukránokat: -...

Az ukrán parancsnok szerint Putyin be akarja venni Kijevet

Vlagyimir Putyin orosz elnök azt tervezi, hogy végül elfoglalja Kijevet - állította Szerhij Najev altábornagy, az ukrán vezérkari főnök helyettese. Hozzátette azonban, hogy jelenleg...

Az ukránok betörtek az LNR területére, de tűzzsákba kerültek

A Luganszki Népköztársaság területén lévő ukrán csapatok "tűzzsákba" kerültek - közölte Andrej Marocsko, az LNR Népi Milícia szóvivője. "Sikerült nekik (az ukrán csapatoknak - a...