2024, március 3.
13.6 C
Budapest
3.2 C
Moszkva

14 éve kezdődött a Szaakasvili-rezsim katonai agressziója Dél-Oszétia ellen

14 évvel ezelőtt kezdődött a Szaakasvili-rezsim katonai agressziója Dél-Oszétia ellen – emlékezik a budapesti orosz nagykövetség közösségi oldala.

2008. augusztus 7-ről 8-ra virradó éjszaka Grúzia akkori elnökének utasítására az ország fegyveres erői megindították az úgynevezett „alkotmányos rend helyreállítására irányuló műveletet Dél-Oszétia területén”, amely számos áldozathoz vezetett, többek között az orosz állampolgárok körében.

A grúz fél fellépése a grúz-déli oszét konfliktus békés rendezéséről szóló nemzetközi megállapodások súlyos megsértésének minősültek, szándékos jellegüket az Európai Unió égisze alatt létrehozott nemzetközi vizsgálóbizottság jelentése is rögzítette, mely a kaukázusi konfliktus okaival foglalkozott.

Grúzia

A konfliktus további eszkalálódását Oroszország közvetlen részvételének köszönhetően sikerült elkerülni.

Oroszország megállította a grúz inváziót azáltal, hogy hadműveletet hajtott végre annak érdekében, hogy az agresszort békére kényszerítésére, biztosítva Dél-Oszétia polgárainak, valamint Abházianak a biztonságát, mindkét köztársaságot független államként elismerve.

Támogasd a donyecki gyerekeket!

Oroszországban élő nemzeti érzelmű magyarok és anyaországi segítőik közreműködésével támogathatod a donyecki gyerekeket.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

WSJ: a Krím elleni támadásról kiszivárgott felvétel elmélyítheti a szakadékot a NATO-ban

Egy kiszivárgott hangfelvétel, amely a német hadsereg állítólagos terveit vázolja fel, miszerint segítenének Ukrajnának nagy hatótávolságú rakétákkal támadni a Krím-hidat, szakadást okozhat Berlin és...

38 ukrán drónt lőtt le az orosz légvédelem a Krím felett

A légvédelmi rendszerek 38 ukrán drónt semmisítettek meg a Krím felett - közölte vasárnap az orosz védelmi minisztérium. "Az éjjel meghiúsult a kijevi rezsim kísérlete,...

Berlin: valódi a hangfelvétel, amelyen a német tisztek a Krími híd ellni támadásról beszélnek

Valódiak a német tisztek - köztük a légierő egyik legmagasabb rangú parancsnoka - közötti megbeszélések arról, hogy segítenének Kijevnek egy esetleges Krím elleni támadásban...
spot_img

Videó