2023, március 20.
14.8 C
Budapest
3.6 C
Moszkva

14 éve kezdődött a Szaakasvili-rezsim katonai agressziója Dél-Oszétia ellen

14 évvel ezelőtt kezdődött a Szaakasvili-rezsim katonai agressziója Dél-Oszétia ellen – emlékezik a budapesti orosz nagykövetség közösségi oldala.

2008. augusztus 7-ről 8-ra virradó éjszaka Grúzia akkori elnökének utasítására az ország fegyveres erői megindították az úgynevezett „alkotmányos rend helyreállítására irányuló műveletet Dél-Oszétia területén”, amely számos áldozathoz vezetett, többek között az orosz állampolgárok körében.

A grúz fél fellépése a grúz-déli oszét konfliktus békés rendezéséről szóló nemzetközi megállapodások súlyos megsértésének minősültek, szándékos jellegüket az Európai Unió égisze alatt létrehozott nemzetközi vizsgálóbizottság jelentése is rögzítette, mely a kaukázusi konfliktus okaival foglalkozott.

Grúzia

A konfliktus további eszkalálódását Oroszország közvetlen részvételének köszönhetően sikerült elkerülni.

Oroszország megállította a grúz inváziót azáltal, hogy hadműveletet hajtott végre annak érdekében, hogy az agresszort békére kényszerítésére, biztosítva Dél-Oszétia polgárainak, valamint Abházianak a biztonságát, mindkét köztársaságot független államként elismerve.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Szijjártó Péter: Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításokban

Magyarország nem vesz részt az ukrajnai lőszerszállításban, ugyanakkor nem is akadályozza az Európai Unió többi országát abban, hogy így tegyenek, ezért a kormány a...

Cseh elnök: Ukrajna csak egyszer próbálkozhat nagy ellentámadással

Ukrajna csak egy alkalommal próbálkozhat nagy ellentámadással az orosz erőkkel szemben, a következő tél után rendkívül nehéz lesz fenntartani a nyugati támogatás jelenlegi szintjét...

Asia Times: az USA elveszíti befolyását, mert alábecsülte Oroszországot

A vezető amerikai külpolitikai szakértők nemrégiben zárt ajtók mögött tartott konferenciáján kiderült, hogy Ukrajna a Nyugat minden erőfeszítése ellenére is a kimerítő konfliktus vereségét...
spot_img

Videó