2023, március 29.
2.1 C
Budapest
4.7 C
Moszkva

Újraindult Lettországba az orosz gázszállítás

Az oroszellenes lett kormány először azt közölte, hogy azonnal felhagy az importtal, majd mégis vásárolt orosz gázt és közölték, hogy 2023-ig január 1-ig vásárolnak is.

Lettország augusztus 5-én újraindította az orosz gáz importját, amelyet a Gazprom július végén a szerződéses feltételek megsértése miatt állított le – derül ki az Entsog platform adataiból.

A földgáz a Valdaj-Pszkov-Riga fővezetéken keresztül jut el a lett fogyasztókhoz, amely Oroszországból az észtországi Luhamaa gázmérőállomáson (GMS) keresztül érkezik Lettországba.

Az Entsog honlapján található információk szerint jelenleg naponta mintegy négymillió köbméter folyik át ezen az állomáson. Ezt a lett üzemeltető, a Conexus Baltic Grid honlapján található gázáramlási diagram is megerősíti.

Oroszország április 1-jétől a barátságtalan országoknak fizetett gázdíjakat rubelre váltotta át. Ezt követően egész áprilisban nem volt szállítás az országba, de májusban, júniusban és legutóbb július végén alkalmanként voltak szállítások a platform adatai szerint.

Július 14-én a lett parlament elfogadta az energiatörvény módosításait, amelyek 2023. január 1-jétől megtiltják az Oroszországból származó üzemanyagimportot. A hatóságok kijelentették, hogy nélkülözni fogják az orosz gázt, míg július végén kiderült, hogy a Latvijas gāze újraindította a vásárlásokat – de nem a Gazpromtól, hanem egy másik szállítótól, és annak euróban fizet.

A Gazprom jelentése szerint a Lettországba irányuló gázexport 2020-ban 1,6 milliárd köbméter, 2019-ben pedig 1,7 milliárd köbméter volt.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Először jelentette GDLSB okosbomba megsemmisítését az orosz védelmi tárca

Először tett említést GLSDB (rakétameghajtóval ellátott földi indítású precíziós bomba) lelövéséről keddi hadijelentésében az orosz védelmi minisztérium. Az Egyesült Államok idén januárban jelentette be, hogy...

USA: nincs értelme fejlett drónokat adni Ukrajnának, mert nincs esélyük az orosz légvédelemmel szemben

Az Egyesült Államok nem látja értelmét annak, hogy átadja Ukrajnának az MQ-9 Reaper felderítő és csapásmérő drónokat, mert azoknak nincs esélyük az orosz légvédelmi...

DNR: orosz kézre került a bahmuti színesfémüzem is

Az orosz erők szinte teljesen megtisztították az ipari övezetet, amelyen a bahmuti (Artyomovszk) színesfém-feldolgozó üzem (AZOM) található - közölte Gyenisz Pusilin, a nagyrészt orosz...
spot_img

Videó