2022, október 7.
16.6 C
Budapest
9.5 C
Moszkva

Újraindult Lettországba az orosz gázszállítás

Az oroszellenes lett kormány először azt közölte, hogy azonnal felhagy az importtal, majd mégis vásárolt orosz gázt és közölték, hogy 2023-ig január 1-ig vásárolnak is.

Lettország augusztus 5-én újraindította az orosz gáz importját, amelyet a Gazprom július végén a szerződéses feltételek megsértése miatt állított le – derül ki az Entsog platform adataiból.

A földgáz a Valdaj-Pszkov-Riga fővezetéken keresztül jut el a lett fogyasztókhoz, amely Oroszországból az észtországi Luhamaa gázmérőállomáson (GMS) keresztül érkezik Lettországba.

Az Entsog honlapján található információk szerint jelenleg naponta mintegy négymillió köbméter folyik át ezen az állomáson. Ezt a lett üzemeltető, a Conexus Baltic Grid honlapján található gázáramlási diagram is megerősíti.

Oroszország április 1-jétől a barátságtalan országoknak fizetett gázdíjakat rubelre váltotta át. Ezt követően egész áprilisban nem volt szállítás az országba, de májusban, júniusban és legutóbb július végén alkalmanként voltak szállítások a platform adatai szerint.

Július 14-én a lett parlament elfogadta az energiatörvény módosításait, amelyek 2023. január 1-jétől megtiltják az Oroszországból származó üzemanyagimportot. A hatóságok kijelentették, hogy nélkülözni fogják az orosz gázt, míg július végén kiderült, hogy a Latvijas gāze újraindította a vásárlásokat – de nem a Gazpromtól, hanem egy másik szállítótól, és annak euróban fizet.

A Gazprom jelentése szerint a Lettországba irányuló gázexport 2020-ban 1,6 milliárd köbméter, 2019-ben pedig 1,7 milliárd köbméter volt.

Figyelem Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés - spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Két Donbassz település elfoglalását jelentették be az orosz erők

Elfoglalták az orosz erők Otradivka és Veszel Dolina községet a Donyecki Népköztársaságban - közölte pénteken az Oroszországhoz csatolt régió területvédelmi törzse. Igor Konasenkov altábornagy, az...

Zaharova: az EU-nak döntenie kellene végre, hogy a diplomáciát vagy a harcteret választja

Az Európai Uniónak el kell döntenie, hogy az ukrajnai konfliktust diplomáciai úton vagy erőszakos módon akarja-e megoldani - jelentette ki Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi...

Biden: a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van

Joe Biden amerikai elnök szerint a nukleáris háború kockázata a legmagasabb szinten van a hidegháború 1960-as évekbeli csúcspontja óta. Azt állította továbbá, hogy Oroszország...