2022, november 29.
0.9 C
Budapest
-6.3 C
Moszkva

Az USA új katonai segélycsomagot jelentett be Ukrajnának, ez a tizennyolcadik

Az Egyesült Államok 1 milliárd dollár értékű újabb katonai segélycsomagot nyújt Ukrajnának – olvasható a Pentagon honlapján.

A jelentések szerint ez az összeg tüzérségi lőszert, ezer páncéltörő Javelin rendszert, páncélozott egészségügyi járműveket, robbanóanyagot és gyógyszereket tartalmaz.

“Kiegészítő lőszerek a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszerekhez (HIMARS). Lőszerek a National Advanced Surface-to-Air rakétarendszerekhez (NASAMS)” – tette hozzá az amerikai védelmi ügynökség.

Megjegyezték, hogy a Joe Biden vezette új fehér házi kormányzat kezdete óta az Ukrajnának nyújtott támogatás elérte a 9,8 milliárd dollárt, 2014 óta pedig a 11,8 milliárd dollárt.

A Kijevnek bejelentett új katonai segélycsomag lesz a 18. – közölte hétfőn Colin Kahl, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese.

A Donbassz felszabadítására irányuló különleges művelet hátterében a nyugati országok továbbra is fegyverekkel pumpálják Ukrajnát. Így júliusban Washington bejelentette egy mintegy 820 millió dollár értékű katonai segélycsomag kiutalását, amely további lőszert tartalmaz a HIMARS-hoz, két norvég SAM-rakétát NASAMS, akár 150 ezer 150 mm-es tüzérségi lövedéket, valamint négy ütegelhárító radart.

Moszkva a maga részéről többször is kijelentette, hogy a fegyverszállítások csak meghosszabbítják a konfliktust, és hogy a fegyvereket szállító szállítmány az orosz légierő legitim célpontjává válik. Mint Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő hangsúlyozta, a Nyugat fellépése nem járul hozzá az orosz-ukrán tárgyalások sikeréhez, és negatív hatással lesz rájuk.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -

UKRÁN VÁLSÁG

Az időjárás és járműhiány miatt az ukránok nem tudják evakuálni sérültjeiket

Az időjárás és az erők hiányosságai miatt az ukránok számára sokkal nehezebbé vált a sebesültek evakuálása Kupjanszk és Kraszno-Limanszk irányában - mondta a RIA...

A Kreml cáfolja az ukrán állításokat arról, hogy az orosz erők elhagyják a zaporozsjei atomerőművet

Nem igaz, hogy az orosz erők a zaporozsjei atomerőmű elhagyására készülnek - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője újságíróknak hétfőn. Peszkov az ukrán Enerhoatom...

Klicsko Kijev részleges evakuálására figyelmeztet

Kijev polgármestere, Vitalij Klicsko figyelmeztetett, hogy az ukrán főváros részleges kiürítésére kerülhet sor, mivel a hatóságok arra számítanak, hogy a jövő évben is lesznek...