2023, november 29.
-0.7 C
Budapest
-2.2 C
Moszkva

Kijev evakuálására készülnek az ukrán hatóságok, ha teljes áramszünet lesz

A kijevi hatóságot állítólag olyan vészhelyzeti terven dolgoznak, amely a még megmaradt mintegy hárommillió lakos evakuálását irányozza elő, ha az áramellátás teljesen megszűnik – állítja a New York Times.

A szombaton megjelent cikk idézte Roman Tkacsukot, a kijevi önkormányzat biztonsági igazgatóját, aki arra figyelmeztetett, hogy a város “elveszítheti a teljes villamosenergia-rendszerét”, ha Oroszország továbbra is támadja az ukrán energetikai infrastruktúrát.

A jelentés szerint a kijevi hatóságok arra számítanak, hogy rosszabb esetben legalább 12 órájuk lesz arra, hogy a hálózat teljesen összeomoljon. Tkacsuk kifejtette, hogy ha a küszöbön álló meghibásodás jelei mutatkoznak,

“elkezdjük tájékoztatni az embereket, és felszólítjuk őket, hogy hagyják el az országot”.

Ha az ukrán fővárosban teljes áramkimaradás következne be, akkor a vízellátás is megszűnne, és a csatornarendszer is leállna – figyelmeztetett a tisztviselő. Sietett azonban biztosítani, hogy a helyzet jelenleg ellenőrzés alatt van, és nem tapasztalható a város lakóinak elvándorlása sem.

A tél közeledtével a kijevi hatóságok mintegy 1000 fűtőszállást készítenek elő, amelyek az orosz csapások idején bunkerként is szolgálhatnak.

Az ellenőrizhetetlen kimaradások megelőzése érdekében az ukrán nemzeti energiaszolgáltató az elmúlt hetekben több régióban, köztük a fővárosban is áramszüneteket rendelt el.

Az Ukrenergo szombati közleményében kifejtette, hogy az intézkedésekre azért volt szükség, hogy “biztosítsák az energiarendszer fenntartható kiegyensúlyozását és elkerüljék az országos villamosenergia-hálózatot érintő ismétlődő baleseteket”.

Október elején Moszkva nagy hatótávolságú rakétákkal és “kamikaze drónokkal” mért tömeges csapásokat ukrán katonai, energetikai és kommunikációs létesítményekre. Ez azt követően történt,hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Kijev által kitervelt “terrortámadások” sorozatának minősítette a teherautó-robbantást, amely megrongálta a Krími hidat. Putyin szerint az ilyen taktikák fenyegetést jelentenek Oroszországra, és nem hagyhatók válasz nélkül.

Az ukrán hatóságok szerint az ország energetikai infrastruktúrájának akár 40 százaléka is megsérült vagy megsemmisült.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Stoltenberg: a NATO-tagok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára, hogy tárgyaljon

A NATO-tagállamok nem gyakorolnak nyomást Ukrajnára az Oroszországgal folytatott béketárgyalások megkezdését illetően - mondta Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a BBC-nek adott interjújában. Arra a kérdésre, hogy...

Moszkva nem lát esélyt egy jövő évi tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes nem lát esélyt a tűzszünetre az ukrajnai konfliktusban jövőre, tekintettel arra, hogy Kijev és nyugati támogatói olyan álláspontra helyezkedtek, amely...

NRK: rekordbevételre tett szert az egyik NATO-tagállam az ukrán válságból

Norvégia tavaly rekordösszegű olaj- és gázbevételre tett szert, miután az ukrajnai konfliktus miatt az energiaárak az egekbe szöktek - jelentette kedden az NRK televízió....
spot_img

Videó