2022, november 30.
5.9 C
Budapest
-11.6 C
Moszkva

Zelenszkij tanácsadója: a Krími-hidat le kell rombolni

A Krími hidat, ami a legnagyobb ilyen jellegű építményt Európában, amely a félszigetet az orosz szárazfölddel köti össze, “le kell rombolni” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója.

“Ez egy illegális építmény és a Krímben lévő orosz hadsereg ellátásának fő kapuja” – mondta Mihajlo Podoljak kedden a Guardian című lapnak, magyarázva, hogy Kijev miért akarja megtámadni.

A hidat azt követően építették, hogy a Krím 2014-ben egy kijevi fegyveres puccsot követően elszakadt Ukrajnától, és egy népszavazáson az Oroszországgal történő újraegyesülés mellett szavazott. Közvetlen közúti és vasúti összeköttetést képez a régióval, amelyet korábban csak tengeri vagy légi úton lehetett elérni a szárazföldről. A hidat túlnyomórészt a polgári forgalom használja.

Kép: Krimszkij Moszt

Podoljak a legutóbbi ukrán tisztviselő, aki megerősítette Kijev szándékát, hogy megtámadja a szerkezetet. A megjegyzéssel arra utalt, hogy Ukrajna szabotázsakciók sorozatát hajtja végre a Krímben.

A múlt hét óta a félszigeten két különböző helyszínen erős robbanások rengették meg a lőszerek tárolására használt katonai létesítményeket. Az orosz védelmi minisztérium szabotázscselekménynek ismerte el a legutóbbi, kedden az észak-krími Majszkoje falu közelében történt robbantást.

Kijev hivatalosan nem vállalta magára az incidenseket, de számos ukrán tisztviselő utalt erre, Podoljak pedig a brit lapnak adott interjújában követte a mintát.

“Természetesen egyetértek az orosz védelmi minisztériummal, amely több ilyen jellegű incidenst jósol a következő két-három hónapban. Azt hiszem, több ilyet láthatunk majd” – jegyezte meg.

Az ukrán elnöki tanácsadó az állítólagos titkos támadásokat “ellentámadásnak” nevezte, amely jellegében különbözik az általában ezzel a kifejezéssel leírt katonai akciótípustól.

“Egy ukrán ellentámadás nagyon másképp néz ki [mint egy orosz]. Mi nem a 60-as és 70-es évek, a múlt század taktikáját használjuk” – állította.

A Guardian felvetette, hogy Podoljak hallgatólagosan elismerhette, hogy Ukrajna nem tudott csapatokat és fegyvereket összegyűjteni egy tényleges visszavágáshoz az orosz csapatok ellen a harctéren.

Magas rangú ukrán tisztviselők hetek óta ígérik, hogy hamarosan megkezdődik a hadművelet Herszon városának visszafoglalására, sőt egyesek azt állították, hogy a művelet már folyamatban van.

Podoljak a múlt héten azt mondta a BBC-nek, hogy az ukrán tisztviselők “minden nyilvános nyilatkozata” “pszichológiai hadviselés”, amelynek célja az orosz hadsereg demoralizálása.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Több település felszabadításáról számolt be az orosz katonai szóvivő

Települések felszabadításáról számolt be a donyecki régióból szerdán az orosz hadvezetés, valamint a helyi közigazgatás két vezetője. Igor Konasenkov altábornagy, az orosz védelmi minisztérium szóvivője...

Lengyelországban ki kell fizetniük a lakhatás díját az ukrán menekülteknek

Az Oroszországgal fennálló konfliktus miatt Lengyelországba menekült ukránoknak jövőre fizetniük kell a lakhatásukért és az élelmezésükért - jelentette be a varsói kormány. A lengyel hatóságok...

Ursula elismerte, hogy már több mint 100 ezer ukrán katona halt meg

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke videóüzenetében bejelentette, hogy az ellenségeskedések kitörése óta több mint 100 000 ukrán katona halt meg. Frissítés: Ursula...