2023, szeptember 22.
19.5 C
Budapest
14.6 C
Moszkva

Zelenszkij pártjának frakcióvezetője Orbán Viktort bírálta Brüsszelben

David Arahamija (David Braun) ukrán parlamenti képviselő, aki Volodimir Zelenszkij elnök Nép Szolgája pártjának parlamenti frakcióját vezeti, az osztrák média szerint azzal vádolta Orbán Viktor magyar miniszterelnököt, hogy oroszbarát “ügynök”. Orbán az EU Ukrajna-politikájának éles hangú bírálója.

A magyar vezető “ügynök az EU-ban”, aki az orosz értékek védelmében dolgozik a blokkban – idézte Arahamija szavait a Kleine Zeitung. Az ukrán politikus a liberális képviselőkkel folytatott megbeszélésén beszélt erről az uniós vezetők folyamatban lévő brüsszeli csúcstalálkozóján csütörtökön.

A Kleine Zeitung szerint az ukrán képviselő nem hozott példákat Orbán állítólagos orosz ügynöki tevékenységére, de összességében csalódottságát fejezte ki a magyar vezető viselkedése miatt.

Arahamija az Európai Parlament liberális frakciója által szervezett rendezvényen vett részt – írta a lap. Meghívást kapott Emmanuel Macron francia elnök és Christian Lindner, a német Szabad Demokrata Párt vezetője is.

Az EU vezetői, köztük Orbán is, a héten Brüsszelben gyűltek össze, hogy több kérdésről, köztük Ukrajna támogatásáról tárgyaljanak.

Az Orbán-kormány élesen bírálta az ukrajnai válságra adott európai választ. Azzal érvelt, hogy Kijev felfegyverzése és az Oroszországgal szembeni példátlan gazdasági szankciók bevezetése nem vetett véget az ellenségeskedéseknek, és hatalmas károkat okozott az EU tagállamainak.

Magyarországnak is kétoldalú vitája van Ukrajnával, miután májusban Kijev “háborús szponzorként” bélyegezte az egyik vezető magyar pénzintézetet, az OTP Bankot, amiért az nem volt hajlandó leállítani az oroszországi tevékenységét. A magyar kormány megtorlásképpen blokkolta az Ukrajnának nyújtott uniós támogatásokat.

Arahamija azért utazott a belga fővárosba, hogy találkozzon Janez Lenarcic uniós válságkezelési biztossal, és megvitassa, hogy Brüsszel miként segíthetné országát – a nyilvános nyilatkozatok szerint.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Ukrán hadiüzemek megsemmisítését jelentette be az orosz védelmi tárca (videó)

Ukrán hadiipari létesítményekre, rádiótechnikai felderítő központokra és szabotőr-kiképzőközpontokra mértek csoportos csapást az éjszaka folyamán az orosz erők nagyhatótávolságú, légi indítású precíziós fegyverekkel és harci...

Newsweek: a Kijevnek ígért Abrams harckocsik el fognak akadni a sárban

Marina Miron, a brit King's College katonai tanulmányok tanszékének kutatója annak a véleményének adott hangot, hogy az Egyesült Államok által Ukrajnának ígért Abrams harckocsik...

Fordulat: Lengyelország mégis szállít fegyvereket Ukrajnának

A lengyel kormány megpróbálta visszavonni Mateusz Morawiecki miniszterelnök fenyegetését, miszerint leállítja az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokat. Piotr Müller kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy Lengyelország a meglévő megállapodások...
spot_img

Videó