2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Zelenszkij megerősítette a nyugati jelzéseket a béketárgyalásokkal kapcsolatban

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök elismerte, hogy Kijev külföldi támogatói beszéltek vele a Moszkvával folytatandó béketárgyalások lehetőségéről.

“Jelzéseket kaptam állami vezetőktől, akik azt mondták: ‘Úgy gondoljuk, hogy [Vlagyimir Putyin orosz elnök] közvetlen tárgyalásokat akar. Én pedig azt mondtam: “Mi nyilvános formátumot fogunk ajánlani [a tárgyalásokhoz], mert Oroszország nyilvános háborút folytat Ukrajna ellen” – mondta Zelenszkij szerdán újságíróknak.

“Kész vagyok egy ilyen formátumot javasolni. Majd megbeszélem a kollégáimmal, hogyan tegyük ezt” – mondta, hozzátéve, hogy nem akar semmilyen “háttérkapcsolatot” Oroszországgal.

A legutóbbi jelentések szerint Washington nyomást gyakorol Kijevre, hogy hagyjon fel a Moszkvával való békefolyamat kompromisszummentes elutasításával. A múlt héten az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke, Mark Milley tábornok azt mondta, hogy az ukrán katonai győzelem lehetetlen, és a tél lehetőséget adhat az Oroszországgal való tárgyalások megkezdésére.

Zelenszkij azt is elmondta, hogy nem hiszi, hogy az Egyesült Államok, amely Kijev legfőbb támogatói közé tartozott a Moszkvával folytatott konfliktus közepette, arról tárgyalna, hogyan lehetne Ukrajna háta mögött véget vetni a harcoknak.

“Van egy megállapodásunk arról, hogy ők – az USA – nem tárgyalnak nélkülünk Ukrajnáról… Valóban így van? Bízunk a partnereinkben” – mondta.

A nyilatkozat az orosz Külföldi Hírszerző Szolgálat vezetője, Szergej Nariskin és William Burns CIA-igazgató közötti megbeszéléseket követte, amelyekre a hét elején került sor Ankarában. A Kreml és a Fehér Ház is megerősítette a találkozót, az amerikai fél azt mondta, hogy a találkozó célja a kommunikációs csatornák nyitva tartása volt, és az ukrajnai rendezés nem szerepelt a napirenden.

Zelenszkij a konfliktus során végig vegyes üzeneteket küldött a Moszkvával való béketárgyalások lehetőségéről, sőt októberben olyan rendeletet írt alá, amely hivatalosan lehetetlenné tette, hogy tárgyaljon Vlagyimir Putyinnal.

A G20-akhoz kedden intézett videóbeszédében az ukrán vezető azt mondta, hogy “meggyőződése, hogy most jött el az idő, amikor az orosz pusztító háborút meg kell és meg lehet állítani”. A Moszkva és Kijev közötti konfliktusnak “tisztességesen” és az ENSZ alapokmánya alapján kell lezárulnia – hangsúlyozta Zelenszkij, kiemelve, hogy Ukrajnának a békéért cserébe “nem szabad szuverenitását, területi integritását és függetlenségét érintő kompromisszumokat” ajánlani. Azt is állította, hogy Moszkvában nem szabad megbízni, és arra figyelmeztetett, hogy Oroszország felhasználhatja az ellenségeskedések beszüntetését arra, hogy “növelje erőit, és új sorozatot indítson el a terror és a globális destabilizáció terén”.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter a beszédre úgy reagált, hogy Oroszország kész a tárgyalásokra, ellentétben Ukrajnával, amely “változatlanul irreális és nem megfelelő” feltételeket támaszt a párbeszédhez. Lavrov szerint Zelenszkij beszéde tele volt “militáns, oroszgyűlölő és agresszív retorikával”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára is úgy fogalmazott, hogy az ukrán vezető beszéde “abszolút megerősíti” Kijev nem hajlandó arra, hogy tárgyalások útján keresse a konfliktus rendezését.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.