2022, december 6.
5.1 C
Budapest
-10.8 C
Moszkva

Erdogan megerősítette, hogy 120 nappal meghosszabbodott a gabonaalku

Recep Tayyip Erdogan török elnök csütörtökön megerősítette, hogy 120 nappal meghosszabbítják a júliusban Isztambulban aláírt gabonaüzletet.

“Az ENSZ, Törökország, Oroszország és Ukrajna döntése nyomán a fekete-tengeri folyosóról szóló megállapodást 2022. november 19-től 120 nappal meghosszabbítjuk” – írta a török államfő a Twitteren.

Erdogan köszönetet mondott Antonio Guterres ENSZ-főnöknek, Vlagyimir Putyin orosz elnöknek és Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a kezdeményezés meghosszabbítása érdekében tett erőfeszítéseikért.

“Gratulálok mindazoknak, akik hozzájárultak ehhez a folyamathoz” – írta.

Erdogan szerint a kezdeményezés elindítása óta több mint 11 millió tonna mezőgazdasági terméket exportáltak a tengeri humanitárius folyosón keresztül. “A megállapodás végrehajtása megmutatta, hogy mennyire fontos és hasznos a globális élelmezésbiztonság biztosítása szempontjából” – hangsúlyozta a török elnök.

Az Ukrajnából történő élelmiszerexportról szóló megállapodásokat július 22-én kötötték 120 napos időtartamra. A Kijev által ellenőrzött Odessza, Csernomorszk és Juzsnyij kikötőiből történő gabonaexportot szabályozó egyik megállapodás november 19-ig érvényes, míg az Oroszország, az ENSZ, Ukrajna és Törökország által létrehozott isztambuli Közös Koordinációs Központ (JCC) célja a hajóellenőrzések lefolytatása a fegyvercsempészet vagy bármilyen provokáció megakadályozása érdekében. Ez utóbbit Oroszország, Törökország és az ENSZ, illetve külön-külön Ukrajna, Törökország és az ENSZ írta alá.

Emellett Oroszország és az ENSZ memorandumot írt alá, amelynek értelmében a nemzetközi szervezet kötelezettséget vállal arra, hogy megszünteti az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiacra történő exportjára vonatkozó korlátozásokat.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Zurabisvili: már harminchárom grúz katona halt meg Ukrajnában

Harminchárom, az ukrán erőket támogató grúz katona halt meg Ukrajnában - közölte Szalome Zurabisvili georgiai elnök hétfőn Varsóban, a lengyel  hivatali partnerével, Andrzej Dudával közösen...

Ezért volt ma rakétaeső: ukrán dróntámadás ért két orosz katonai repülőteret

Ukrajna támadást intézett katonai repülőterek ellen Szaratov és Rjazán térségében, három orosz katona meghalt - közölte a védelmi minisztérium sajtószolgálata. Erre válaszul indult a...

Rakéta áradat tart Ukrajna felé, több irányból – percről-percre frissítjük

Hétfő van, mondhatni menetrend szerint érkeznek az orosz rakéták az ukrajnai infrastruktúra ellen. Ukrán jelentések szerin masszív rakétatámadás kezdődött.  Kövesse az eseményeket percről percre.