2022, november 26.
5.1 C
Budapest
-5.9 C
Moszkva

Financial Times: Ukrajna nyíltan hazudott a NATO-nak, ami pusztítóbb, mint a rakéta

Kijevet azzal vádolják, hogy nyíltan hazudik a Lengyelországba csapódott rakétával kapcsolatban, amely két civil életét oltotta ki – írja a Financial Times egy NATO-ország meg nem nevezett diplomatájára hivatkozva.

Ukrajna sietett Moszkvát hibáztatni, miközben az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a helyszínen készült felvételeken “az ukrán légierő által használt Sz-300-as légvédelmi rendszerből származó rakéta elemei láthatóak“.

“Ez kezd nevetségessé válni” – mondta a tisztviselő szerdán a lapnak.

“Az ukránok lerombolják a beléjük vetett bizalmunkat. Senki sem hibáztatja Ukrajnát, ők pedig nyíltan hazudnak. Ez sokkal pusztítóbb, mint a rakéta” – mondta.

A megjegyzések válaszul érkeztek arra, hogy Vlagyimir Zelenszkij elnök azt állította, hogy Ukrajnának semmi köze a kedden a lengyelországi Przewodowba csapódott rakétához, és ragaszkodott ahhoz, hogy Oroszország volt az, amelyik kilőtte a fegyvert.

Zelenszkij ragaszkodott ahhoz, hogy ukrán nyomozóknak hozzáférést biztosítsanak a becsapódás helyszínéhez, kijelentve, hogy ha kiderül, hogy valóban ukrán rakéta volt, akkor Kijevnek bocsánatot kell kérnie. “De, elnézést, először is vizsgálatot akarok, hozzáférést, az adatokat, amelyekkel rendelkeztek – ezt akarjuk” – mondta Zelenszkij nyugati partnereihez fordulva.

A NATO, az Egyesült Államok és Lengyelország kijelentette, hogy nincs bizonyíték arra, hogy Oroszországnak közvetlen köze lenne az incidenshez. Andrzej Duda lengyel elnök jelezte, hogy a lövedék valószínűleg ukrán légvédelmi rakéta volt – ezt a véleményt Jens Stoltenberg NATO-főtitkár és Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is megerősítette.

Moszkva eközben elítélte az arra irányuló erőfeszítéseket, hogy őt állítsák be elkövetőnek, mondván, hogy az ilyen kijelentések csak arra irányulnak, hogy közvetlen összecsapást idézzenek elő Oroszország és a NATO között.

Miután több médium, valamint ukrán és lengyel tisztviselők kezdetben Oroszországot okolták a támadásért, Moszkva állandó ENSZ-képviselője, Vaszilij Nebenzia kijelentette, hogy ha nem kerültek volna nyilvánosságra a bizonyítékok a helyszínről készült fotók formájában, “minden tényt eltitkoltak volna a nyilvánosság elől, és Oroszországot kiáltották volna ki a bűnös félnek”.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője azt is kijelentette, hogy a Kijev és más nyugati tisztségviselők kezdeti állításai “egy újabb hisztérikus, veszettül oroszgyűlölő reakció voltak, amelyeknek semmilyen valóságalapja nem volt”.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

Friss hírek

- Hirdetés -spot_img

UKRÁN VÁLSÁG

Orbán: szükség van egy szuverén Ukrajnára

Orbán Viktor miniszterelnök, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI) alelnöke szombaton videókonferencia keretében részt vett a jobboldali világszervezet Panamavárosban zajló vezetőségi ülésén - tájékoztatta az MTI-t...

Putyin: hamarabb kellett volna újraegyesülni a Donbasszal

A Donbassz újraegyesítésének Oroszországgal már korábban meg kellett volna történnie - jelentette ki Vlagyimir Putyin elnök a különleges katonai műveletben részt vevő katonák édesanyjaival...

Videó: üres polcok és pánikfelvásárlás Kijevben

Az ukrán főváros lakói aktívan vásárolják fel az élelmiszereket, a kenyérpolcok üresek - közölte a Strana.ua ukrán online lap a Telegram-csatornáján. "A helyiek videókat tesznek...