2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Zelenszkij magyarázatot követel Mark Rutte holland kormányfőtől

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pénteken a NOS holland műsorszolgáltatónak nyilatkozva azt mondta, hogy Mark Rutte holland miniszterelnöknek tisztáznia kell, hogy Ukrajnának van-e jövője az Európai Unióban. Rutte egyike annak a számos vezető uniós politikusnak, aki kétségbe vonta Ukrajna gyors uniós csatlakozását.

Rutte csütörtökön beszélt telefonon Zelenszkijjel, két héttel azután, hogy gyakorlatilag felszólalt az ukrán parlamentben Kijevben. Rutte támogatását fejezte ki Ukrajnának az Oroszországgal szembeni konfliktusában, de nem tett utalást arra vonatkozóan, hogy Kijev uniós tagság iránti kérelmét a közeljövőben elfogadják-e majd.

“Nagyon nyíltan megmondtam neki: Ha úgy gondolja, hogy nincs helyünk az EU-ban, akkor ezt világosan ki kell mondania” – mondta Zelenszkij a NOS-nak.

“Ön valóban segít nekünk, és ezért nagyon hálás vagyok” – emlékezett vissza, hogy ezt mondta Rutténak – “de ami az EU-t illeti, Ön hallgatott minden olyan dologról, amit hallani akartunk”.

“Az EU-tagság az erő jele abban a harcban, amelyet otthon Oroszország ellen folytatunk” – jelentette ki.

Rutte korábban már figyelmeztetett arra, hogy Ukrajna uniós tagságának gyorsított bevezetése – amint azt Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke javasolta – nem lenne tisztességes az olyan régóta tagjelölt államokkal szemben, mint Törökország és Montenegró. A hónap elején holland képviselők előtt Rutte azt mondta, hogy Ukrajnának számos reformot kell végrehajtania ahhoz, hogy életképes tagjelöltnek tekintsék, és hogy a tagjelöltség jelenleg “nagyon messze van” Kijev számára.

Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter szintén e hónap elején kijelentette, hogy Ukrajnának “15 vagy 20 évbe” telhet, amíg csatlakozhat az EU-hoz, míg Annalena Baerbock német külügyminiszter márciusban arra figyelmeztetett, hogy “az EU-hoz való csatlakozás nem olyasmi, amit néhány hónap alatt meg lehet tenni”. Emmanuel Macron francia elnök ideiglenes intézkedésként javasolta Ukrajna meghívását egy úgynevezett “európai politikai közösségbe”, amit Zelenszkij határozottan elutasított.

Ukrajna korrupciós múltját az uniós tagság egyik fő akadályának tekintik. Az ország Európa és a világ egyik legkorruptabb országa.

A NOS-nak nyilatkozva Zelenszkij, akiről, valamint a belső körének kulcsfontosságú tagjairól a “Panama-iratokból” kiderült, hogy kiterjedt offshore vagyon és ingatlanok hálózatával rendelkezik, elutasította a korrupciós vádakat.

“Honnan tudja, hogy Ukrajnában korrupció van?” – kérdezte Marielle Tweebeeke műsorvezetőtől az interjúban. “Ön itt él?” – reagált dühödten az ukrán elnök, majd amikor szembesítették azzal, hogy ezeket a korrupciós vádakat “hivatalos jelentésekben” írták le Zelenszkij ellenkezett: “Mitől lesznek ezek hivatalosak?”

“Igen, vannak problémák” – ismerte el Zelensky. “Sok országban vannak ilyenek. Sok uniós országban is vannak ilyenek. Vannak reformok, amelyeket még mindig szükségünk van és szeretnénk végrehajtani”.

EU-s források a múlt hónapban a Bloombergnek azt mondták, hogy már júniusban előzetes döntés születhet Ukrajna tagjelöltségéről.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...