2023, január 31.
3.2 C
Budapest
-1.6 C
Moszkva

Ursula: az EU azért vesz orosz olajat, hogy Moszkva ne adja el másnak drágábban

Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint Európa nem vezethet be azonnali embargót az orosz olajra, mivel ez lehetővé tenné Moszkva számára, hogy máshol értékesítse azt, és esetleg több pénzt szerezzen az ukrajnai katonai offenzívájának finanszírozására.

“Ha teljesen, azonnal, mától kezdve teljesen elzárnánk az [orosz] olajat, akkor [Vlagyimir] Putyin [orosz elnök] talán képes lenne arra, hogy az EU-nak el nem adott olaját a világpiacra vigye, ahol az árak emelkedni fognak, és drágábban adhatja el – és ez megtöltötte volna a háborús kasszáját” – mondta az uniós vezető az MSNBC-nek adott interjúban a hét elején.

Az EU az Egyesült Államokkal és számos más nyugati országgal együtt az elmúlt három hónapban példátlan mértékű szankciókat vezetett be Oroszország ellen, válaszul az ukrajnai katonai műveletre, amelyet a Nyugat indokolatlan agressziónak tekint.

Az EU eddig öt szankciócsomagot vezetett be, és egy hatodikon dolgozik, amely az orosz üzemanyagokra, nevezetesen az olajra vonatkozó tilalom részleteit tartalmazza majd. Von der Leyen szerint “a szankciók keményen sújtják az orosz gazdaságot”, de egy teljes embargó súlyos károkat okozna az európai gazdaságnak.

“Meg kell találnunk a megfelelő egyensúlyt aközött, hogy ne sérüljön túlságosan a gazdaságunk, mert ez a legerősebb eszközünk az orosz agresszióval, Putyin agressziójával szemben… Tehát stratégiai módon kell megközelítenünk ezt a témát, és ezért is olyan fontos, hogy összehívjuk a világ többi részét, hogy valóban biztosítsuk, hogy kimerítsük a hadi kasszát” – mondta.

Von der Leyen mindazonáltal kitartott amellett, hogy az orosz olajtól és gáztól való függőség leküzdése hosszú távon az EU egyik fő célja, különösen Európa zöld átállási céljait figyelembe véve. E hónap elején Brüsszel egy új intézkedéscsomagot vezetett be, amely ezt a két célt egyesíti, és amelyet REPowerEU-nak neveztek el.

A csomag az orosz földgázról más szállítókra történő diverzifikációt irányoz elő, például cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlását az Egyesült Államokból, miközben előmozdítja az energiatakarékosságot és a megújuló energiaforrásokba, például a szél-, nap- és vízenergiába, valamint a hidrogénbe történő beruházásokat.

“Idővel amit teszünk, az az, hogy megszabadulunk az általános függőségtől az orosz fosszilis energiahordozóktól, mindháromtól, és soha többé nem térünk vissza hozzájuk… Ha valamit elért Putyin, akkor az az, hogy elvesztette a legjobb ügyfelét, és Európa soha nem fog visszatérni, és minket – és ez jó – a megújuló energia irányába lökte” – jelentette ki von der Leyen.

Figyelem! Link elhelyezése a hozzászólásokban tilos! Nem fognak megjelenni a hozzászólások, amelyek linket tartlamaznak.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Ajánló

spot_img

Friss hírek

UKRÁN VÁLSÁG

Magyarország és Ausztria nem küld fegyvereket Ukrajnába

Magyarország és Ausztria nem fog fegyvert küldeni Ukrajnába, és szeretné megakadályozni a folyamatban lévő konfliktus eszkalálódását - jelentette ki Szalay-Bobrovniczky Kristóf osztrák kollégájával, Klaudia...

Külföldi zsoldosok támaszpontjára mértek tüzérségi csapást az orosz erők

Orosz tüzérség csapást mért egy ukrán katonai támaszpontra Ocsakov városában, és külföldi zsoldosokkal végeztek - közölte a RIA Novosztyival egy, az ukrán fegyveres erők...

Peking: az Egyesült Államok az ukrán válság kezdeményezője és legnagyobb támogatója

Az USA az ukrajnai válság "kezdeményezője és legnagyobb támogatója" - jelentette ki Peking, kommentálva Washington azon állításait, miszerint állami kínai vállalatok nem halált okozó...