2022, június 29.
25.6 C
Budapest
17.7 C
Moszkva

A franciák szerint Ukrajna 15-20 évre van az EU-csatlakozástól

Nem lehetséges Ukrajna gyorsított ütemű csatlakozása az Európai Unióhoz, és a folyamat “nagyon hosszú” időt vesz igénybe – jelentette ki vasárnap Clement Beaune francia Európa-ügyi miniszter.

“Őszintének kell lennünk. Ha azt mondjuk, hogy Ukrajna hat hónap, egy év vagy két év alatt csatlakozik az EU-hoz, akkor hazudunk. Ez nem igaz. Valószínűleg 15 vagy 20 évről van szó. Nagyon hosszú időbe telik” – mondta Beaune a párizsi Radio J-nek adott interjúban.

“Nem akarok az ukránoknak semmilyen illúziót vagy hazugságot kínálni” – tette hozzá.

Beaune-t, akit a Politico Emmanual Macron elnök “megbízható pártfogoltjaként” jellemzett, pénteken nevezték ki európai ügyek miniszterévé az Elisabeth Borne miniszterelnök által vezetett kormányban.

Azt javasolta, hogy Ukrajna váljon az EU politikai életének részévé, megismételve egy Macron által hangoztatott elképzelést, miszerint az ország számára tagságpótlót kellene létrehozni.

“Addig is tartozunk az ukránoknak … egy politikai projekttel, amelybe beléphetnek” – mondta Beaune.

A hónap elején Macron elismerte, hogy Ukrajna uniós csatlakozási folyamata “több évtizedet” is igénybe vehet.

“Még ha holnap meg is adnánk nekik a tagjelölti státuszt, mindannyian pontosan tudjuk, hogy a csatlakozásuk engedélyezésének folyamata több évet, az igazságban kétségtelenül több évtizedet venne igénybe” – mondta május 9-én Strasbourgban az Európai Parlament egyik ülésén.

Az EU létrehozhatna egy “európai politikai közösséget” Ukrajna és további nem tagországok számára, amely “lehetővé tenné a demokratikus európai nemzetek számára, hogy új teret találjanak a politikai együttműködés, a biztonság, az energia, a közlekedés, a beruházások, az infrastruktúra és az emberek mozgása terén” – javasolta a francia elnök.

Macron javaslata azonban felbőszítette a vezető ukrán tisztviselőket, akik elutasítottak minden olyan kísérletet, amely az országnak a teljes jogú uniós tagság helyett egy “pótlékot” adna. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök például azt állította, hogy az ötlet az orosz nyomásgyakorlás eredménye.

“Nincs szükségünk kompromisszumokra. Higgyék el, ezek nem kompromisszumok lesznek Európa és Ukrajna között. Ez egy újabb kompromisszum lesz Európa és az Oroszországi Föderáció között” – mondta Zelenszkij szombaton. “Ebben teljesen biztos vagyok. Ez az orosz tisztviselők, bürokraták és lobbisták diplomáciai, politikai befolyása”.

Az EU-hoz való csatlakozás évek óta az ukrán nyugatbarát politikusok fő beszédtémái között szerepel, amelyben nagyon kevés előrelépés történt. A csatlakozásra való törekvés azóta élénkült fel, hogy Oroszország február végén nagyszabású katonai műveletet indított Kijev ellen. Ukrajna hivatalos kérelmet nyújtott be a tagságra, és az Európai Bizottság várhatóan júniusban ismerteti álláspontját az ügyben.

KÖVESS MINKET:

Ez is érdekelhet

Kövess minket a Telegramon!

Exkluzív tartalmakért csatlakozz Telegram csatornánkra!

Ajánló

- Hirdetés - spot_img

FRISS